Hlavní obsah

Po otravě padělaným tuzemákem zemřeli tři lidé, obvinění odmítli vypovídat

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Další část rozsáhlé metanolové kauzy, která na podzim roku 2012 šokovala Českou republiku, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl obchodník Šimon Kramarčík, který v Českém Těšíně ve sklepě svého domu vyráběl smrtící lihoviny, a Jaromír Pánek, jenž mu dodával hlavní surovinu. Na následky požití nápojů, které Kramarčík prodal, zemřeli tři lidé a několik dalších mělo vážné zdravotní komplikace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Pánek na pondělním jednání soudu

Článek

Oba muži u soudu odmítli vypovídat, a tak soudce pouze přečetl protokol z výslechu Kramarčíka, který jako jediný vypovídal před policejním vyšetřovatelem.

Přiznal, že nápoje míchal v kbelících ve sklepě svého domu z lihu, který nakoupil právě od Pánka. Činil tak s vidinou zisku. „Mezi mé zákazníky patřili hlavně lidé důchodového věku,“ řekl s tím, že litr nápoje označeného jako Lašský tuzemák prodával asi za 70 korun, což je asi třetinová cena ve srovnání se značkovým nápojem.

Z každé várky se napil

To, že by nápoje mohly být závadné, ho vůbec nenapadlo. „Každou várku jsem nejprve sám ochutnal. Dal jsem si jednu nebo dvě štamprle, abych zjistil, jestli je nápoj dobře rozmíchaný a dostatečně ochucený. Nikdy jsem z toho neměl žádné zdravotní komplikace,“ vypověděl Kramarčík do policejního protokolu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šimon Kramarčík před soudem

Novinářům před jednací síní řekl, že je mu všechno líto. Jaromír Pánek, který měl líh Kramarčíkovi i dalším obchodníkům dodávat, odmítl vypovídat nejen před soudem, nekomunikoval ani s novináři. Neodpověděl ani na otázku, zda svého jednání lituje.

K soudu dorazil také jeden ze zákazníků, který si od Kramarčíka koupil několik lahví lihu, ze kterého si pak doma vyrobil rum. A to v době, když už média informovala o metanolové aféře.

Dali mu tři deci slivovice

„Vypil jsem několik hrnků čaje s rumem a najednou jsem začal špatně vidět. Viděl jsem černobíle a pak jen obrysy postav. Okamžitě mi došlo, co se asi stalo, a šel jsem ke své lékařce, která mi hned zavolala sanitku,“ řekl muž s tím, že lékaři mu dali vypít asi tři deci slivovice, aby se účinek metylalkoholu snížil. „Byl jsem i na dialýze, naštěstí se mi zrak vrátil. Zatím je to v pořádku, ale upozorňovali mě, že následky se mohou projevit ještě v následujících pěti letech,“ dodal poškozený muž.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám