Hlavní obsah

Bezdomovec se může konečně těšit z vyhraných 30 miliónů

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Výherce třicetimiliónové výhry, bezdomovec František Václavek (56), se může konečně těšit na své peníze. Vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání Jany Černé (34) a Miroslava Šošky (30), kteří byli obžalováni z podvodu, když výhru vybrali místo něj, a uložil jim ještě přísnější tresty. Místo pěti let si ve vězení posedí o rok víc.

Foto: Marek Bádal, Novinky

František Václavek u Vrchního soudu se svojí zmocněnkyní Veronikou Beerovou a státním zástupcem.

Článek

„Je to pěknej pocit. Chci si koupit byt,“ komentoval rozhodnutí šťastný Václavek.

Soud ve čtvrtek zrušil dubnový rozsudek městského soudu pouze ve výroku o výši trestu. Zbytek, tedy náhradu škody, ponechal. Pár tak musí Václavkovi zaplatit 25 miliónů korun, kvůli nároku na zbytek se, jak potvrdila Václavkova zmocněnkyně, obrátí na civilní soud. Rozsudek je pravomocný, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

30 miliónů jako přitěžující okolnost

Předsedkyně senátu Lenka Konopová zamítla odvolání dvojice jako nedůvodné. Černá se Šoškou se domáhali zrušení verdiktu. Soudkyně naopak uznala důvod státního zastupitelství pro vyšší tresty.

„Prvoinstanční soud jako polehčující okolnost - kromě dosavadní beztrestnosti obžalovaných - uvedl mimořádnou skutečnost, že lehce mentálně retardovaný k obžalovaným přijde s lístkem na miliónovou výhru. To nám přijde poněkud nevyvážené. Naopak vzniklá škoda je významná přitěžující okolnost. Už jen za škodu pět miliónů se ukládá trest u spodní hranice sazby, tedy minimálně pět let,“ zdůvodnila zpřísnění trestů Konopová.

Obě strany stále trvaly na svém. Černá se Šoškou tvrdí, že jsou nevinní, že si Václavek všechno vymyslel a oni jsou právoplatnými výherci.

„Příběh, který napadený rozsudek popisuje, se nikdy nestal. Ten příběh je vykonstruovaný,“ řekl právník Černé Jiří Stránský. Václavek se prý nedokázal vypořádat s pohostinností, kterou k němu pár po výhře choval. „Z peněz koupili dům, ve kterém pak měl poškozený svůj byt, klíče od něj. Podle mého soudu mu chybělo to, že mu nic nechybí. Byl zvyklý, že mu stále něco chybí,“ doplnil Stránský.

Šoškův obhájce Martin Horák se zaměřil na rozhodnutí městského soudu jako takové. „Nedošlo k odstranění rozporů v provedených důkazech. Soud prvního stupně označil svědky a důkazy svědčící pro obžalované za nevěrohodné, a tím jako by odstranil tyto rozpory,“ uvedl Horák a vzápětí zpochybnil důvěryhodnost Václavkových svědků.

Foto: Policie ČR

V luxusním domě byl kromě jiného i bazén.

Podle státního zástupce se dvojice trestného činu dopustila neplánovaně a pouze využila situace. Proto jim soud uložil tresty na samé spodní hranici trestní sazby, s čímž se státní zastupitelství neztotožňuje. Jedinou polehčující okolností by mohl být fakt, že ani jeden z obžalovaných nebyl nikdy soudně trestán.

Nic jsme neprovedli, jsme nevinní. Byli jsme odsouzeni bez důkazů.
obžalovaní

„Celková škoda v podstatě šestinásobně převyšuje výši škody velkého rozsahu,“ upozornil státní zástupce a navrhl páru udělit přísnější tresty. Státní zástupce také nesouhlasí s tím, že by si to Václavek vymyslel. „Pokud bychom připustili, že obžalovaní skutečně vyhráli, tak proč s sebou k uplatnění výhry brali i poškozeného?“ ptal se státní zástupce.

Foto: Policie ČR

Dům, který mladý pár za výhru zakoupil i s papoušky.

Václavkova zmocněnkyně Veronika Beerová zase nechápala chování dvojice vůči bezdomovci. „Když tady tvrdí, že už před výhrou spolu měli vztah na polorodinné bázi, tak proč ho k sobě nikdy nepozvali před výhrou? Nebo nenechali u sebe přespat?“ tázala se Beerová. „František vsadil, František vyhrál. Dnes tento milionář bydlí na ubytovně a pomalu nemá co jíst,“ dodala Beerová.

Obžalovaná Černá si stála za svým i u konečného návrhu. „Nic jsme neprovedli, jsme nevinní. Byli jsme odsouzeni bez důkazů. Celá tato kauza je od začátku vymyšlená a médii ovlivněná. Média nechtějí slyšet pravdu, potřebují senzaci,“ prohlásila Černá.

Sám Václavek jen hlesl, že mu je jedno, jaké budou případné tresty, jen by to chtěl nejraději ukončit.

Výhru vybrali za něj

Václavek si šel zkontrolovat výherní tiket před čtyřmi lety. Když zjistil, že vyhrál, svěřil tiket svým známým, obžalovaným Šoškovi a Černé, protože mu řekli, že k výplatě výhry jsou potřeba dva doklady a bankovní účet, což Václavek neměl. Černá se pak v sázkové kanceláři sama prohlásila za výherkyni, převzala zálohu a zbytek si nechala poslat na svoje konto. Mentálně lehce retardovaný muž si u Černé a Šošky občas přivydělával v cukrárně.

Z výhry si pár koupil luxusní vilu v Klánovicích za 12,5 miliónu. Václavka nechali v domě bydlet devět měsíců, potom se ale pohádali a bezdomovec skončil opět bez peněz na ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám