Hlavní obsah

Báňská správa zahájí správní řízení kvůli odstřelu OP Prostějov

– Prostějov
Právo, Petr Marek

Kvůli odstřelu budov někdejšího Oděvního podniku Prostějov zahájí Státní báňská správa (SBS) správní řízení. Důvodem je zřejmě to, že jednoho z „diváků“ lehce zranil letící úlomek.

Foto: TV Prima

Nebezpečný kámen při odstřelu OP Prostějov

Článek

„Již jsme obdrželi všechny potřebné podklady. Kolegové z Ostravy je vyhodnotili a rozhodli, že v průběhu tohoto týdne zahájí správní řízení,“ řekl Právu v pondělí mluvčí SBS Bohuslav Machek.

Odmítl však specifikovat, s kým bude správní řízení zahájeno. „Může to být střelmistr, ale také firma, která měla odstřel na starosti. Kdo to bude, samozřejmě víme, ale do vydání rozhodnutí žádné informace v tomto směru podávat nebudeme. Stejně tak vám nyní neřeknu, proč, respektive z jakých důvodů, správní řízení zahájíme,“ uvedl Machek.

Nebezpečný kámen při odstřelu OP ProstějovVideo: FTV Prima

Už před časem ale Právo informoval, že firmě, která měla odstřel na starost, hrozí až pětimiliónová pokuta, střelmistrovi pak padesátitisícový postih, v případě hrubého a opakovaného porušení předpisů i zadržení a odebrání oprávnění.

„Správní řízení samo o sobě ale neznamená, že někdo bude potrestán. Po vyhodnocení všech podkladů a důkazů může být zastaveno,“ upozornil v pondělí Machek.

Demolici sledovaly v sobotu 28. června stovky lidí. Jednoho z přihlížejících lehce zranil úlomek zdiva či kamene. Odstřeleno bylo v Prostějově šest hal, a to za pomoci více než šesti tun dynamitu. Použito bylo 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží. Budovy zkrachovalého OP Prostějov se rozhodl zbourat nový majitel, společnost Astria Group. Ta tam hodlá postavit obří výstavní halu a část pozemků pravděpodobně nabídne investorům.

Reklama

Související články

Za odstřel OP Prostějov mohou padat pokuty

Odstřel komplexu budov bývalého Oděvního podniku (OP) Prostějov, při němž mezi přihlížející vlétl kousek zdiva, který zranil jednoho hasiče, může mít dohru pro...

Výběr článků

Načítám