Hlavní obsah

Pražský lékař vyvolal pacientovi závislost na opiátech, aby získal jeho peníze

Praha

Pražský městský soud začne v srpnu projednávat případ lékaře, který svému pacientovi s řitní trhlinou údajně způsobil těžkou závislost na opiátech. Obžaloba tvrdí, že lékař postupoval vědomě, chtěl získat pacientovy peníze. V případě prokázání viny mu hrozí pět až 12 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby se dvaačtyřicetiletý lékař dopouštěl trestné činnosti od března 2008 do února 2012, a to v mělnické nemocnici a poliklinice, v pražské vinohradské nemocnici a na dalších místech v Praze a Mělníku.

Jeho pacient narozený v roce 1970 trpěl abscesem v pokročilé fázi, následně se mu vytvořila chronická píštěl a řitní trhlina, což je velmi bolestivé poranění řitního kanálu.

Žalobce věří, že lékař při léčbě "vědomě postupoval způsobem neodpovídajícím diagnostickým a léčebným možnostem", a to s úmyslem získat od pacienta neoprávněný majetkový prospěch.

Obžaloba lékaři vytýká mimo jiné to, že muže nepřiměřeně dlouho léčil bez snahy konzultovat jeho problém se specializovanými pracovišti. Jeho hlavním proviněním však údajně bylo, že při léčbě výrazně nadužíval opiát dolsin k tišení bolesti, přičemž prý mnohokrát opakovaně překročil povolené maximální dávky léku.

Pacient údajně začal být na opiátu závislý a lékaři v této souvislosti předal finanční prostředky ve výši nejméně 11,5 miliónu korun. Závislost, která trvala delší dobu, muži podstatně snížila pracovní způsobilost.

Reklama

Výběr článků

Načítám