Hlavní obsah

V pátrání, kam bývalý advokát ulil milióny od klientů, vyšetřovatelé zaspali

Právo, Jindřich Ginter

Policejní vyšetřovatelé zaspali v pátrání, kam bývalý advokát Miloš Vlasák ulil sedmdesát miliónů korun, které zpronevěřil svým klientům z advokátní úschovy při prodejích jejich domů a bytů. Připustil to státní zástupce Jiří Kubát z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o výkon dohledu ve věci obviněného Vlasáka, sice jsem neshledal závady, ale je nutno konstatovat průtahy v činnosti policejního orgánu, a to ve vztahu k analýzám finančních toků, z nichž by bylo možné zjistit účely, ke kterým bylo použito finančních prostředků ze zpronevěry úschov,“ napsal na začátku července okradeným.

Podle něj policejní vyšetřovatelé na pokyny dozorujícího státního zástupce reagovali opožděně, a to až poté, co státní zástupce nedostatky řešil na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Vlasák je obviněný ze zpronevěry už od září 2012 a hrozí mu až deset let vězení.

Velké sousto?

„V současné době probíhá vyšetřování bez průtahů,“ napsal Kubát okradeným. Ti dokonce požádali o pomoc vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, které si stěžovali na zdlouhavý a příliš úřední postup policejních vyšetřovatelů při rozplétání účtů, obchodních a finančních vazeb mezi bývalým advokátem Vlasákem a Petrem Koubou, jednatelem pražské realitní kanceláře, jež jim advokáta doporučila.

K většině námitek státní zástupce Kubát uvedl, že neshledal v postupu dozorujícího státního zástupce pochybení. Průtahy vysvětluje tím, že se jedná o velký počet osob, od nichž bylo nezbytné vyžádat si vysvětlení – souběžně je vedeno několik trestních řízení – a k zahájení trestního stíhání Vlasáka došlo bez předchozího prověřování.

Kubát připustil, že v rozplétání účtů, kam mohly zpronevěřené peníze odtékat, policie zaspala, nicméně na závěr okradeným napsal, že pokud si budou pořád stěžovat na totéž, tak už nebude na jejich podněty brán zřetel.

Okradeným přitom tato obří zpronevěra fatálně zničila životy. Přišli o obrovské peníze, které  pro ně často byly celoživotní úsporou, i domy či byty, přičemž z nich mnozí chtěli uhradit hypotéky, na něž teď nemají. A Vlasák je po vazbě trvající necelý rok už na svobodě. Vyšetřování trvá bezmála dva roky – bez výsledků.

„Nechce se mi věřit, že by policie a další státní orgány neměly nástroje k tomu, aby odhalily, kam tak velké peníze během krátké doby Vlasák odléval a kde skončily. Zda je například neinkasovali bílí koně a neschovali je v nákupech nemovitostí, jak naznačují některé indicie,“ míní Jan Maršálek, mluvčí okradených, který přišel o 1,7 miliónu korun.

Zoufalí lidé už nevědí kudy kam, aby se dočkali spravedlnosti. „Na soukromé detektivy nemáme peníze,“ krčí rameny Maršálek. Navíc ti stejně nemají takové možnosti vstupovat do účtů jako státní orgány.

Rady si příliš nevědí ani soudci

Poškození to zkoušejí i přes insolvenční řízení vedené na Vlasáka. Ten ovšem oficiálně nic nemá. Navíc poškozené zaskočila vysoká záloha, kterou jim insolvenční soud stanovil, aby se mohli do řízení přihlásit. Určil ji v maximální možné výši 50 tisíc korun.

„Jednáme i s novým vedením realitní sítě Century 21, pod niž realitka, s níž Vlasák spolupracoval, spadala. Je zde patrná snaha o smír, ale na odškodnění to zatím nevypadá,“ dodala další poškozená, Dana Krudencová, která přišla o tři a půl miliónu korun.

S tím, jak spravedlivě vyřešit zpronevěry z realitních úschov, si příliš nevědí rady ani soudci. Někteří spíše odsoudí kupující, aby nemovitost vrátili. Jenže pak jsou to oni, kdo nesou tíhu zpronevěry. Jinde naopak vlastnictví nemovitosti přiklepnou kupujícím, jak se stalo v analogické kauze plzeňské realitky RK Styl. Jenže pak to odskáčou prodávající.

Potíž je v tom, že skutečný viník, v tomto případě jednatelka realitky, si užívá volnosti, a dokonce dále působí jako makléřka. Stíhána začala být až po tři čtvrtě roce, a to ještě jen na svobodě a až poté, co na věc upozornilo Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám