Hlavní obsah

Vrchní soud začal řešit kauzu vytunelovaných firem, bílí koně přeprodávali majetek

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu Víta Zaorálka a jeho kompliců, všichni čelí obžalobě z rozsáhlých zpronevěr, začal v úterý projednávat Vrchní soud (VS) v Olomouci. Skupina, v jejímž čele údajně stál právě Zaorálek, měla podle obžaloby vytunelovat několik firem, například brněnské společnosti KrasHaka a Sigma. Mezi poškozenými jsou i zdravotní pojišťovny, státní úřady, instituce a jednotlivci. Přijít měli o stamilióny korun.

Článek

V letech 2000 a 2001 podepisovali takzvaní bílí koně kupní smlouvy a rozprodávali majetek firem. Kupující ale podle obžaloby věc nikdy neuhradil. Zaorálkovi komplicové rozprodávali například auta, strojírenské výrobky nebo textilní stroje. Majetek přecházel na další a další majitele. V sérii prodejů a přeprodejů se pak měl dostávat do vlastnictví firem, které ovládal Zaorálek.

Případem se VS zabývá už podruhé. První verdikt brněnského krajského soudu (KS) zrušil v roce 2010. Zaorálek, který údajně vše vymyslel a řídil, u KS v Brně loni podruhé dostal pětiletý trest. Kromě něj se proti rozsudku odvolalo i dalších sedm obžalovaných, kterým KS vyměřil tresty většinou v trvání 3,5 roku nebo nižší.

Invalidní důchodce Jan Farkaš, který měl být do vedení firem nastrčen, však nedávno zemřel, a tak VS jeho stíhání v úterý zastavil. Všichni úmyslnou trestnou činnost odmítli.

Škoda, kterou měli způsobit, podle Zaorálkova obhájce Ladislava Malečka mohla v některých případech vzniknout běžnou podnikatelskou činností. Verdikt by měl padnout ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám