Hlavní obsah

Soud zamítl žádost o propuštění Berdycha z vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf jednoho z nejobávanějších gangů v české historii David Berdych si odsedí i zbytek svého patnáctiletého trestu. Soudce Kryštof Nový z Obvodního soudu pro Prahu 6 zamítl jeho žádost o podmínečné propuštění. O něj Berdych požádal po uplynutí dvou třetin trestu. Proti verdiktu ale podal stížnost, o které rozhodovat městský soud.

Soud zamítl žádost Davida Berdycha o předčasné propuštěníVideo: Novinky

 
Článek

Soudce Kryštof Nový odůvodnil zamítnutí tím, že Berdych soud nepřesvědčil, že by vedl na svobodě spořádaný život. „Vyhrožování, vydírání, zastrašování... Berdychův gang je synonymem organizovaného zločinu. Nelze dospět k závěru, že bychom uvěřili, že by pan Berdych vedl řádný život, a nepřijali jsme proto záruku jeho družky,” řekl Nový.

„Přišel jsem požádat o druhou šanci vést normální život,“ přednesl Berdych před soudem. Zmínil své dobré chování i to, že byl na jeho základě přeřazen z věznice s ostrahou do mírnějšího typu, s dozorem. Na svobodě by prý pracoval jako technik-skladník u svého známého.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Získal jsem všechny možné odměny, které vězeň může získat,“ pokračoval Berdych ve výčtu důvodů pro své podmínečné propuštění, mezi které zahrnul záchranu života spoluvězně z roku 2006 či vyřešení rvačky mezi vězni.

Znalec: Berdychova resocializace je reálná

Soud krátce vyslechl znalce z oboru klinické psychologie Petra Kubeje. Ten potvrdil, že Berdychův pobyt za mřížemi splnil svůj účel a měl na odsouzeného pozitivní vliv. „Pobyt ve vězení pozitivně ovlivnil jeho morální a etické postoje, resocializace je reálná,“ uvedl u soudu soudní znalec.

Státní zástupkyně Lucia Horáková přesto nesouhlasila s Berdychovým propuštěním. „I přes doporučující stanovisko věznice a znalce mám za to, že návrh odsouzeného by měl být zamítnut,“ řekla v závěrečném návrhu. Podle ní k nástupu trestu odnětí svobody nenastoupil dobrovolně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odsouzený David Berdych u soudu, kde požaduje předčasné propuštění z vězení

Berdychův advokát Jaroslav Ortman byl zcela opačného názoru: „Jedenáct let si odbyl. Nevím, co ještě může odsouzený přinést soudu na talíři než 85 odměn, žádné kázeňské přestupky, zabránil vzpouře vězňů. Díky výpovědi Davida Berdycha byl rozkryt celý Berdychův gang. Kdyby platil dnešní zákoník, byl by souzen jako spolupracující obviněný. Můj závěr – vyhovět žádosti. Pokud jde o záruku, přijmout, pokud jde o zkušební dobu, to nechám na soudu,“ žádal o vyhovění žádosti Ortman

V gangu bylo až 80 lidí

Berdych požádal o podmínečné propuštění začátkem června, kdy mu začala plynout poslední třetina jeho patnáctiletého trestu. Z gangu pojmenovaném právě po něm, je posledním uvězněným, ostatní jsou už na svobodě. Jeden z nich spáchal ve vězení sebevraždu. Naposled opustil bránu věznice Berdychův komplic Tomáš Půta, jehož soud podmínečně loni propustil poté, co si odseděl osm z deseti let, ke kterým byl odsouzen.

Případ Berdychova gangu patří mezi největší kauzy české kriminalistiky. A to nejen početnou skupinou kolem Berdycha – v gangu figurovalo až 80 lidí. Do policejní historie se kauza zapsala především rozsáhlou trestnou činností a propojením podsvětí s detektivy z dnes již zrušeného Odboru boje s organizovaným zločinem (OBOZ).

Zločinci loupili, vydírali, unášeli a vraždili. Často měli na sobě pravé policejní uniformy, používali odznaky a dokumenty. Díky třem vysoce postaveným detektivům z OBOZ, kteří dostali 30 procent z podílu, měli informace o vyšetřování jednotlivých případů.

Gang si měl přijít za devět let své existence na více než 100 miliónů korun. V září 2004 byla pozatýkána většina podezřelých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám