Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost piráta Trpišovského, řídit nadále nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Soudci Ústavního soudu (ÚS) odmítli jako zjevně neopodstatněnou stížnost silničního piráta Aleše Trpišovského. Soudy nižšího stupně ho za agresivní jízdu na dálnici D1 potrestaly dvouletým vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Trest však smazala amnestie prezidenta Václava Klause, zůstal mu tedy pouze sedmiletý zákaz řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Trpišovský

Článek

Trpišovský ve stížnosti kritizoval postup Krajského soudu v Praze při dokazování. Údajně opomenul řadu důkazů, které svědčily v podnikatelův prospěch, a neprokázal řádně jeho vinu. ÚS ale žádné chyby v rozhodování nenašel.

"Skutečnost, že některé návrhy obhajoby na provedení dalších důkazů byly v řízení před Krajským soudem v Praze či v odvolacím řízení zamítnuty, nepředstavuje porušení pravidel spravedlivého procesu, neboť soudy obou stupňů vysvětlily, proč je považovaly za nadbytečné," stojí v usnesení zpravodajky Milady Tomkové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pirát z D1 Trpišovský se u soudu odvolával na rodinu a děti, neuspělVideo: Novinky

Obžaloba vinila podnikatele ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil.

Hrozilo mu až 12 let vězení

O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zpomalit a havarovalo. Krajský i Vrchní soud v Praze uvěřily svědkům, kteří o Trpišovského úmyslném agresivním způsobu jízdy vypovídali. Šoférovi hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Soudy ale použily mírnější kvalifikaci s maximální sazbou tři roky vězení.

Podle odvolacího soudu nebylo jednání Trpišovského zdaleka tak škodlivé a nebezpečné jako obdobný případ Luboše Laciny. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení za vytlačení pomalejšího auta mimo dálnici D1.

Loňská novoroční amnestie prezidenta Václava Klause dopadla na pravomocné podmíněné tresty, jejichž výměra nepřesahuje dva roky, tedy i na Trpišovského. Prezidentský pardon se ale nevztahuje na zákaz řízení a podle usnesení ústavního soudu ani na náhradu škody 150 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám