Hlavní obsah

Za loupež, která skončila brutální vraždou důchodce, jde na devět let do vězení

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Na devět let poslal Krajský soud ve Zlíně za mříže dvaapadesátiletého Vratislava Pospíšila z Uherského Hradiště. Muž si odpyká trest za zosnování loupežného přepadení dvaaosmdesátiletého důchodce z Mistřic-Javorovce. Seniora Pospíšilovi komplicové při svém řádění v domě brutálně zavraždili.

Foto: Aleš Fuksa , Právo

Vratislav Pospíšil u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Pospíšil se dostal do soudní síně po téměř čtyřech letech od prvního procesu. V jeho průběhu před spravedlností uprchl do zahraničí. Policie jej dopadla až letos v únoru v Anglii. Již v roce 2010 byl tento muž odsouzen k devíti letům vězení za podíl na tragické události v Javorovci.

Pospíšil tvrdí, že se na loupežné vraždě nepodílel a prsty má pouze v krádeži v Mistřicích-Javorovci.

Na vraždě bezbranného důchodce se podle obžaloby podíleli kromě Pospíšila další tři muži. Pavel Daniel zemřel ještě před začátkem soudu v roce 2010. Další dva hlavní viníci, maďarský Slovák Roland Makó a Libor Vaďura ze Slovácka, kteří přímo navštívili důchodce, si již třetím rokem odpykávají osmnáctiletý nepodmíněný trest ve věznicích v Mírově a Valticích.

Hlavní organizátor

„Vraždu spáchal Roland Makó. Já jsem se jen domáhal svých peněz, které mi Roland dlužil,“ uvedl již dříve Pospíšil. Právě on byl ale podle státního zástupce Lea Foltýna jasným organizátorem loupežné vraždy důchodce.

„Hrál roli organizátora a víceméně celou akci naplánoval. Původně šlo o loupežné přepadení starého člověka, ale v zápalu trestné činnosti přešlo přepadení v loupežnou vraždu,“ potvrdil Foltýn.

Státní zástupce tvrdí, že si čtyřčlenná skupina pachatelů důchodce předem vytipovala. Do domu, který byl odemknutý, vstoupili jen Vaďura a Makó. Vaďura důchodci tvrdil, že je pracovník elektrárny a přišel zkontrolovat stav elektroměru.

Bili ho do hlavy dřevěnou holí

„Měl jsem za úkol muže zabavit. Roland však za pět minut přišel k nám, nečekaně stříkl slzný sprej pánovi do obličeje, shodil ho na zem a pokračoval ve stříkání. Já mu řekl, že to tak vůbec nemělo být,“ uvedl již dříve Vaďura, který byl v minulosti dvanáctkrát soudně trestaný, mimo jiné za ublížení na zdraví.

Podle státního zástupce začal přepadený oba muže z domu vykazovat. Po útoku slovenského agresora jej zřejmě Vaďura bil do hlavy kapesní svítilnou.

„V úmyslu odstranit nepohodlného svědka poškozeného poté zatlačili do kuchyně. Makó ho rdousil rukama a Vaďura bil do hlavy dřevěnou holí – čakanem, čímž mu způsobili smrtelná zranění,“ sdělil již dříve Foltýn.

Reklama

Výběr článků

Načítám