Hlavní obsah

Podvodníci mají nové důmyslné finty, jak obelhat seniory

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci na Mostecku přišli s novými fintami, při nichž okrádají seniory. Dva muži nabízeli starším ženám vyčištění zlata, neznámá žena slibovala zajištění podpory v nemohoucnosti. Ve všech třech případech seniory okradli.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První případ se stal na začátku července. Na lavičce v centru Mostu sedící 67letou ženu oslovil neznámý muž a nabídl jí vyčištění zlatých šperků.

„Sám přitom poukázal na svůj blyštivý řetízek s přívěskem se znamením. Důchodkyně mu ochotně předala několik prstýnků a řetízky s přívěsky. Pro vyčištěné šperky si měla přijít druhý den na stejné místo. Čekala tam ovšem marně,“ informovala Právo mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková a upřesnila, že podvedená žena přišla o věci za třicet tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náušnice vrátil

Podobný případ se stal minulý týden. Neznámý muž se dal tentokrát do řeči s 92letou ženou. Nabízel jí ovoce a tvrdil ženě, že je její soused. Pak jí ukazoval šperky, které prý čistí a nabídl ženě vyčistění náušnic, které měla na uších. Seniorka mu je vydala, za několik minut jí je vrátil vyblýskané.

Žena poděkovala a nastoupila do autobusu, kterým zamířila do svého bydliště. „Muž jel za ní a stále ji sledoval. Poté co vcházela do svého bytu, byl náhle u bytových dveří a bez pozvání vstoupil dovnitř. Nabídl jí vyčištění dalších šperků a žena mu dala pánské a dámské prsteny, náhrdelník a další věci v hodnotě 25 tisíc korun. Muž poté předstíral telefonní hovor a seniorce namluvil, že potřebuje půjčit peníze na odtažené vozidlo. I peníze dostal, pak se už neukázal,“ uvedla Světláková.

Není podle ní vyloučeno, že oba případy má na svědomí stejný muž.

Nabízela podporu v nemohoucnosti

Jinou formu obelhání důvěřivého seniora předvedla policii zatím neznámá žena, která v polovině července zazvonila u bytových dveří 91letého muže. Po otevření se ho zeptala, zda má zažádáno o podporu v nemohoucnosti.

„Muž podání žádosti skutečně plánoval. Podvodnice mu nalhala, že ona může zařídit daleko vyšší podporu, ale potřebuje k tomu 10 tisíc korun. Důchodce jí požadované peníze dal, a když chtěl po ní občanský průkaz, pohotově zareagovala, že ho má v autě a že musí pro něj dojít. I když ji muž následoval před dům, byla rychlejší a zmizela,“ popsal případ mluvčí.

Policie v souvislosti s těmito případy opětovně apeluje na starší občany, aby byli opatrní v komunikaci s cizími lidmi, nevěřili jim a v žádném případě je nepouštěli do svých domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám