Hlavní obsah

Šéf policie s čírem na hlavě rval espézetku z cizího auta

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskou ulicí v Holýšově na Domažlicku se minulou sobotu nad ránem potácela postava. Muž v zabláceném oblečení s čírem na hlavě na sebe upoutal pozornost tím, že trhal registrační značku na zaparkovaném autě.

Foto: Policie ČR

Robert Majer

Článek

Přivolaná policejní hlídka pobudu, který u sebe neměl žádné doklady a jevil známky opilosti, odvezla na služebnu k podání vysvětlení. Později se ukázalo, že jde o policejního důstojníka Roberta Majera, který šéfuje obvodnímu oddělení v Přešticích na Plzeňsku.

„Vracel jsem se domů z práce a všiml si muže, jak se ochomýtá kolem zaparkovaných aut. Už na první pohled vypadal pochybně, byl špinavý od bláta, hlavu měl vyholenou s pruhem vlasů uprostřed. Z jeho pohybu a artikulace to vypadalo, že je buď opilý, nebo pod vlivem nějakých omamných látek. Pak začal trhat espézetku z auta,“ řekl Právu jeden ze svědků.

Muže se zeptal, jestli to auto je jeho. „Řekl mi, že ne a pak se přesunul k dalšímu vozidlu. To už jsem věděl, že je to špatně a zavolal jsem policisty, aby neničil další auta,“ pokračoval svědek.

„Je také ve služebním poměru”

Strážci zákona muže odvezli na služebnu v Holýšově, kde jim nahlásil jméno a bydliště. Po sepsání výpovědi byl propuštěn. Když odcházel, policistům řekl, aby si jeho jméno ještě prolustrovali v personálních seznamech ministerstva vnitra s tím, že je také ve služebním poměru.

Policisté tomu zpočátku nemohli uvěřit, a to s ohledem na okolnosti, za jakých ho předvedli. Nakonec se jim to ale potvrdilo.

Majer nyní čeká na to, jak na jeho úlet zareagují nadřízení. „Je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku. Na základě podkladů od kolegů z Holýšova s ním zahájím kázeňské řízení,“ potvrdila Právu vedoucí policejního ředitelství Plzeň-venkov Gabriela Chaloupková. Ve hře je i porušení služební přísahy, což může vést až k propuštění do civilu.

V přísaze totiž policista mimo jiného slibuje: „Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru“.  Také podle etického kodexu se má policista chovat ve službě i mimo ni tak, aby svým jednáním, vystupováním i zevnějškem důstojně reprezentoval Policii České republiky.

Nic prý neudělal

Sám Majer si podle svých slov není vědom, že by se dopustil nějakého protiprávního jednání. „Byl jsem v Holýšově na rockovém koncertě a po jeho skončení jsem se procházel ulicemi. Žádné značky jsem netrhal,“ prohlásil Majer, který šéfuje největšímu policejnímu oddělení na Plzeňsku více než deset let.

Na otázku Práva, proč ho tedy zajistila policejní hlídka, reagoval slovy: „Údajně mě někdo měl vidět, jak něco dělám se značkou na autě. Z toho důvodu mě kolegové odvezli na oddělení, abych podal nějaké vysvětlení.“

K tomu, jestli byl pod vlivem alkoholu, se Majer nechtěl vyjadřovat. „To, že jsem se procházel obytnou částí Holýšova, nemůže rozhodně narušit dobrou pověst policie ani mojí osobní. To bych musel být pořád zavřený doma,“ dodal Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám