Hlavní obsah

Rasistický útok z Jeseníku projednává soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Tři mladíci z Jesenicka, nechvalně proslulí rasistickými útoky, a jeden Rom se od středy zpovídají z rvačky, která se mezi nimi strhla v únoru na jesenickém nádraží. Mladíci začali Roma a jeho společníky urážet. Ten si to však nenechal líbit a začala bitka.

Článek

Na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Jeseníku usedli Martin Jaš (21), Petr Blajze (22) a Martin Hejný (23), kteří jsou zapletení i do dalších incidentů.

V tomto případě jsou stíháni pro trestný čin výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a hanobení národa, etnické rasy, skupiny a přesvědčení. Sedmatřicetiletý Rom, kterého vyprovokovaly rasistické nadávky, je obžalovaný z výtržnictví. Při incidentu tehdy nebyl nikdo zraněn, neboť včas zasáhla policie.

Za napadení manželů nové tresty

Jen o několik dní později Blajze a Jaš napadli na stejném nádraží třiadvacetiletého Roma. Teprve poté byli umístěni do vazby. Oba mladí muži figurují společně s jejich dalším vrstevníkem Martinem Stiskalou v procesu, který se zabývá brutálním napadením romského manželského páru z loňského léta.

Přestože útočníci tehdy těhotné ženě způsobili dlažební kostkou vážné zranění oka, které bude mít patrně trvalé následky, jesenický soud je potrestal pouze tříletou podmínkou. Olomoucký krajský soud na základě odvolání státního zastupitelství ale rozsudek zrušil a vrátil případ do Jeseníku. Nové líčení se dosud nekonalo.

Hejný se Stiskalou čelí navíc obvinění za útok na skupinku Romů, kterého se údajně dopustili začátkem roku v centru Jeseníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám