Hlavní obsah

Moldavané dostali za brutální vraždu v Praze 15 a 18 let vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Moldavané Veacheslav Pavlovschi a Grigori Sculschi si za brutální vraždu Sergeje Strautinše z Lotyšska odsedí 18, respektive 15 let. Zároveň je čeká vyhoštění z ČR na neurčito. Jejich známá Tatiana Vorobcová, která vraždu neohlásila, přestože o ní věděla celý den, vyvázla s ročním podmíněným trestem. Rozsudek ještě není pravomocný.

Foto: Policie ČR

Osmadvacetiletý Moldavan Veaceslav Pavlovschi

Článek

Brutální vražda se stala loni 2. prosince v panelákovém bytě v pražských Záběhlicích. Po dlouhé společné pitce dva muži z Moldávie ukopali k smrti jejich známého čtyřiatřicetiletého Lotyše a odřízli mu ucho. Žena, v jejímž bytě se čin stal, vraždu nenahlásila, protože se bála vyhoštění. Mrtvolu druhý den muži pohodili v parku.

Pavlovschimu (28) se po činu podařilo uprchnout, nejspíše do Ruska. Trest pro něj je úhrnný, je v něm započítáno i těžké ublížení na zdraví a výtržnictví, ke kterému došlo několik týdnů před vraždou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vorobcová (35) požádala o jednání v její nepřítomnosti, protože vzpomínky na celou událost jí prý způsobují zdravotní problémy. Rozsudek si tak vyslechl pouze Sculschi (20).

Důkazů k usvědčení bylo dost

Soudce Petr Hovorka tresty odůvodnil tím, že byl shromážděn dostatek důkazů, aby bylo možné usvědčit oba muže. „Vzhledem k charakteru mlácení byl jednoznačně prokázán úmysl poškozeného zabít,” dodal Hovorka.

Soud při středečním závěrečném zasedání nejprve vyslechl soudního znalce z oboru patologie Petra Tomáška, který prováděl pitvu na zavražděném Lotyši. „Poškozený zemřel na selhání dechu a krevního oběhu, na základě tupých poranění v oblasti hrudníku, kdy došlo ke kolapsu plic,“ uvedl Tomášek.

Mladší Moldavan mu prý „jen” uřízl ucho

Poté obžalovaný Sculschi požádal soud, zda by mohl vypovídat. Během celého hlavního líčení totiž využíval práva nevypovídat. „Chtěl jsem jít ráno do práce, ale Sergej (Strautinš, zavražděný – pozn. red.) říkal, ať zůstanu, tak jsme dopili to, co zbylo z předešlého dne, a Sergej pak šel pro další piva a vodku,“ přednášel Sculschi před soudem.

Pak prý Sergej vstal z křesla, šel si do kuchyně pro nůž a bezdůvodně po něm skočil. Pro Sculschiho to bylo překvapivé, protože se do té doby měli normálně bavit. Lotyš po něm chtěl vědět, co měl s Tatianou Vorobcovou. „Já se naštval a uřízl mu ucho. Viděl jsem, že mu teče krev, tak jsem ho vzal do koupelny a umyl ho,“ přiznal mladý Moldavan.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaného Sculschiho přivedla k soudu eskorta.

Strautinš si pak prý sedl zpět do křesla a začal se hádat s Pavlovschim. Schulschi si měl vzít pivo na cestu a před polednem odejít. Rozpory ve výpovědích na policii a tou nynější byly podle Sculschiho způsobeny tím, že mu na policii nebyl umožněn tlumočník z moldavštiny.

Státní zástupkyně Jana Murínová středeční Sculschiho výpověď označila za ryze účelovou. „Sculschi těží z toho, že má možnost popsat událost jako jediný, protože poškozený nám už nemá co říct,“ uvedla Murínová. Připustila ale, že Pavlovschi mohl být v bití aktivnější, a navrhla mu 20 let vězení a vyhoštění na neurčito. Mladšího Sculschiho by potrestala 15 lety a taktéž vyhoštěním na neurčito.

Pavlovschiho obhájce podotkl, že nebylo prokázáno, že by chtěl někdo někoho usmrtit ani kdo zranění způsobil. „I Vorobcové řekl, že v bytě je mrtvý. Ne, že my nebo já ho zabil,“ snažil se zmírnit trest. Navrhl proto soudu překvalifikování trestného činu na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a přečin neoznámení.

Obhájkyně Schulschiho se snažila soud přesvědčit, že v přípravném řízení nerozuměl policistům jejich otázky a podepisoval, aniž věděl co. K činu Kohoutová podotkla, že se jednalo o opileckou hádku a Sculschimu stačilo málo a byl opilý a že byl rád, že vůbec odešel. Navíc podle znalců Strautinš zemřel až několik hodin po jeho odchodu. Jako polehčující okolnosti zmínila Schulschiho nízký věk a fakt, že spolupracoval s policií. Navrhla proto překvalifkovat čin na těžké ublížení na zdraví.

Advokátka Vorobcové vysvětlovala jednání své klientky akutní stresovou situací, kdy nebyla schopná uvažovat nebo přemýšlet. „Několik měsíců strávila ve vazbě, ke všemu se doznala. Trest vyhoštění, už kvůli situaci na Ukrajině a její starosti o svou dceru, je nepřiměřeně přísný,“ zakončila řeč Martiňáková.

Přesto, že Vorobcová pobývala na území ČR nelegálně dvanáct let, upustil soud od jejího vyhoštění. Hovorka argumentoval jednak nestabilní politickou situací na Ukrajině a jednak tím, že si Vorobcová požádala o azyl pro sebe i svou dceru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám