Hlavní obsah

Dealerům pervitinu zmírnil soud tresty

Novinky, bad
Praha

Pětice dealerů pervitinu z Náchodska částečně uspěla se svým odvoláním proti několikaletým trestům, které dostala za výrobu a distribuci této drogy. Odvolací soud snížil hlavnímu obžalovanému Pavlu Škodovi(36) nepodmíněný trest o jeden rok, odsedí si tedy místo šesti pět let za výrobu a distribuci drog.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Hlavní obžalovaný Pavel Škoda (v modrém tričku) u Vrchního soudu v Praze

Článek

Další obžalovaný, Petr Kašpar, si odsedí místo dvou let 20 měsíců. Další dva odsouzené, Tomáše Vrkoslava a Martina Mejtského, přeřadil soud z vězení s ostrahou do věznice s dozorem. První z nich si odsedí čtyři roky, druhý 3,5 roku. Pouze Ivanu Skřepskému odvolání nevyšlo, jeho podmíněný trest platí.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Milan Krejčiřík odůvodnil zmírnění trestů tím, že se jednalo o relativně malé množství vyrobeného a prodaného pervitinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Prvoinstanční soud shromáždil dostatečné množství důkazového materiálu, na jehož hodnocení nebyly shledány žádné vady. U obžalovaného Škody stejně jako u obžalovaného Kašpara však nelze považovat trestný čin za čin značného rozsahu,” uvedl Krejčiřík. Škoda vyrobil a prodal téměř jeden kilogram pervitinu.

V odvolání obhájci obžalovaných poukazovali na fakt, že nebyla zajištěna dokumentace o kvalitě a množství pervitinu. Připomínali senátu to, že se jejich klienti částečně doznali. Obhájci navrhovali buď rozsudek zrušit a vrátit celý případ zpět k nalézacímu soudu, nebo mírnější tresty.

Všichni činů litovali

„Pro svého klienta navrhuji podmíněný trest, byť s delší lhůtou. Nepodmíněný trest je podle mého nepřiměřeně přísný. Ve věznici by mohl být vystaven negativním vlivům,“ uvedl například obhájce Petra Kašpara, který dostal dvouletý trest za prodej pervitinu a také marihuany.

Všichni obžalovaní se v závěrečném proslovu k soudu odkázali na své obhájce a zároveň litovali. „Vím, že jsem udělal špatnou věc, lituji svého činu,“ pronesl Škoda. „Pervitin vyrábět neumím, nikdy jsem ho nevyrobil,“ hájil se zase Tomáš Vrkoslav.

Státní zástupkyně podotkla, že Vrchnímu soudu nepřísluší hodnotit důkazy. „Hodnocení důkazů je doménou soudu prvního stupně,“ řekla státní zástupkyně. Nicméně navrhla Kašparovi trest zrušit.

Pro ingredience jezdili do Polska

Škoda dříve pracoval jako dřevorubec v Krušných horách. Poté, co přišel o práci, začal vyrábět pervitin. Návod na jeho výrobu našel na polských internetových stránkách. A právě do Polska jezdil se spoluobžalovaným Tomášem Vrkoslavem (33) nakupovat léky obsahující pseudoefedrin. Vrkoslav za tuto spoluúčast vyfasoval čtyři roky ve vězení.

Prostor k výrobě drogy jim poskytl Ivan Skřepský. Ten prý o ničem nevěděl, ani ho nezajímalo, proč a k čemu místnost v jeho bývalém chlévě Škoda s Vrkoslavem potřebují. Zajímal se pouze o nájemné, které bral jako přilepšení pro živení jeho sedmičlenné rodiny. Další dva obžalovaní dvojici poskytli peníze na nákup léků, případně sami drogu distribuovali.

Drogy prodávali desítkám lidí po Čechách, od Pardubic přes Prahu až po Liberec. Pervitin někomu ale i darovali, případně jím spláceli auto nebo ho měnili za psí granule. Někteří se částečně doznali, jiní vinu odmítali.

Například Martin Mejtský (47), který dostal trest 3,5 roku vězení, je prý nevinný, i když podle obžaloby měl distribuovat skoro 330 gramů pervitinu. „Z nikoho jsem narkomana neudělal, seznámil jsem se s nimi, když už drogu užívali," tvrdil Mejtský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám