Hlavní obsah

Byl jedním z nich, ale promluvil. Další členové Švábova gangu mu to u soudu vyčítali

– Praha
Novinky, bad

Staral se o něj, oslovoval ho „brácho“, dával mu peníze na živobytí. Alespoň tak charakterizoval údajný šéf gangu Michal Šváb, který podle obžaloby unášel, vydíral a vraždil české podnikatele, vztah s Danielem Dimitrovem. Ten jako jediný ze sedmičlenné skupiny spolupracuje s vyšetřovateli a vypovídal proti svým bývalým komplicům. Do soudní síně proto chodí s neprůstřelnou vestou a kuklou na hlavě v doprovodu po zuby ozbrojených členů vězeňské služby.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Daniel Dimitrov (sedící) chodí k soudu v neprůstřelné vestě a kuklou na hlavě.

Článek

Předseda senátu Tomáš Durdík dal prostor ke konfrontaci obžalovaných s výpověďmi Daniela Dimitrova. Jako první dostal slovo Michal Šváb a hned zabrousil na jejich společný vztah.

„Lhal jsem ti někdy? Vytahoval jsem se na tebe? Dal jsem ti notebook? Platil jsem ti holky?“ obrátil se Šváb na Dimitrova. Ten musel na všechny dotazy odpovědět ano. Přiznal také, že když si půjčoval od Švába auta, které následně buď poškrábal, nebo naboural, nikdy neměl se Švábem problémy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Šváb u Městského soudu v Praze

„Když to mezi námi bylo, jaký to bylo. Pamatuješ si, jak jsem ti říkal? Říkal jsem ti brácho,“ připomínal Šváb Dimitrovovi jejich společné časy.

Dával mu peníze

Poté Šváb přešel do útoku a začal zpochybňovat Dimitrovovu výpověď. „Pan Dimitrov, kdyby mu řekli, že přistálo UFO, tak podepíše, že ho viděl,“ chtěl přesvědčit soud o jeho manipulovatelnosti. Zároveň poukázal na to, že Dimitrov v některých momentech tvrdí, že už si mnohé nepamatuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolupracující obviněný Daniel Dimitrov

„Dával jsem mu peníze, takže měl po osmi a půl letech sex. Tak by si to mohl pamatovat,“ argumentoval Šváb. Dimitrov se po palbě otázek zmohl jen na přitakání, že ho Šváb nenutil k trestným činům. „Neříkal jsi mi, že něco musím udělat,“ řekl Dimitrov.

Zpochybňují jeho věrohodnost

Po Švábovi se k mikrofonu postavil další obžalovaný Petr Klement. Také on se snažil zpochybnit Dimitrovovu důvěryhodnost, ať už porovnáváním výpovědí v přípravném řízení a u hlavního líčení, nebo uváděním věcí - podle Klementa - na pravou míru.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Klement

„Proč jednou uvádíš, že jsi tam byl ve čtvrtek a podruhé, že ve středu? Seděl Vlach (jeden ze zavražděných podnikatelů - pozn.red.) v jednom autě, nebo ve dvou? Máš problémy s určením, která je pravá a která levá strana?“ podrýval Klement Dimitrovovu věrohodnost.

Soud poté hlavní líčení přerušil do úterního rána, kdy se ke slovu dostanou ostatní obžalovaní.

Podle obžaloby gang zavraždil dva muže a další vydíral. Šváb byl údajně šéfem gangu. K vydírání se přiznal, odmítá ale, že by plánoval nebo byl při vraždách podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Můj kamarád Šváb mě unesl a donutil platit

„Měl jsem pocit, jako by se to na mně naučil a vyzkoušel si, že to funguje, tak proč by to dělal jinak? Dělal to pak úplně stejně na jiných.“ Tento až mrazivý...

Výběr článků

Načítám