Hlavní obsah

Pražská policie šetří originálně, služební hovor může trvat jen pět minut

Právo, Jakub Troníček, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně pět minut. Po takovou dobu může pražský policista služebně telefonovat na mobilní linku, ať už podezřelému, státnímu zástupci, nebo někomu ze svědků trestného činu. Pak se hovor přeruší a policista může dotyčnému volat znovu, pokud se dovolá. Ne každý účastník telefonátu s policistou totiž má na dokončení hovoru zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Pětiminutový limit platí podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana pro všechny telefonáty z pevných linek na mobily.

„Je to plošné a platí to pro ředitele i pro řadového policistu,“ řekl Právu Hulan. Důvodem je podle něj nastavení GSM brány. „Jde čistě o technickou záležitost, a nikoliv ekonomickou,“ poznamenal Hulan.

Jak je to v rámci celé republiky, zjišťuje už dva týdny mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková. „Všichni jsou na dovolené, takže odpověď zatím nemáme,“ sdělila Právu koncem týdne mluvčí.

Podle policejních odborů jde však o pražskou specialitu, v jiných regionech prý limity na hovory z pevných linek nemají.

Šetří se, co by za tím bylo jiného?
předseda Nezávislého odborového svazu policie Petr Štěpánek

„Z ostatních krajů nám nikdo podobnou praxi nepotvrdil,“ řekl Právu předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Ačkoli vedení sboru odmítá, že by za omezením délky hovorů byly úspory, odboráři jiný důvod nevidí. „Šetří se, co by za tím bylo jiného?“ řekl Štěpánek.

Poskytovatel telefonického připojení, společnost O2 rozhodně odmítla, že by sama prováděla omezovací uživatelské služby pro policisty. Takové kroky jsou podle ní přímo na klientovi, v tomto případě policii.

„Společnost O2 poskytuje hlasové služby krajským ředitelstvím policie ve všech 14 krajích Česka. V rámci těchto služeb poskytujeme propojení do naší telefonní sítě. Automatické přerušování hovorů je však přímo v režii policie, nejedná se o námi poskytovanou službu,“ sdělila Právu Lucie Jungmannová z tiskového oddělení O2 Czech Republic, a. s.

Měřil se i pobyt u internetu

Pokud jde o úsporná opatření ohledně telekomunikačního provozu policie, nejde o první případ.

V 90. letech popisovala vícekrát média podmínky policejních vyšetřovatelů, kteří si museli před služebním zavoláním dojít pro klíček od visacího zámku připevněného ke kruhovému vytáčecímu mechanismu telefonu.

Pořadníky a pečlivé záznamy v notýscích o době pobytu na počítači platily i pro používání internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám