Hlavní obsah

Úřednice zpronevěřila pět miliónů, teď je u soudu

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Kvůli rozsáhlé zpronevěře stanula v pondělí před ostravským krajským soudem sedmatřicetiletá Monika Jaworková. Obžaloba jí klade za vinu, že v průběhu několika let zpronevěřila více než pět miliónů na radnici v Orlové, kde pracovala jako účetní. Žena se ke zločinu částečně přiznala, tvrdí ale, že se stala obětí vyděrače, pro kterého peníze kradla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Monika Jaworková u soudu tvrdila, že peníze zpronevěřila pro vyděrače.

Článek

Veškeré důkazy ale podle svých slov zničila. Proč, to odmítá vysvětlit. Případ se podařilo odhalit díky hloubkové kontrole, kterou radnice provedla. Postupně vyšlo najevo, že svého zaměstnavatele začala žena okrádat už v roce 2007, kdy si na svůj účet nechala poslat přeplatek jiné osoby za komunální odpad. Na třináctitisícový podvod se tehdy nepřišlo, a tak žena začala tunelovat městskou pokladnu ve velkém.

Jednala jsem pod nátlakem, vydírali mne
Monika Jaworková, obžalovaná

Pomocí účetního programu postupně začala převádět peníze. „V platebních poukazech jako důvod platby uvedla, že se jedná o vrácení různých přeplatků. Následně došlo k převodům různých finančních částek, určených fiktivním příjemcům, z bankovních účtů města na její bankovní účty, jakož i účty rodinných příslušníků či dalších osob, ke kterým měla v některých případech dispoziční oprávnění, případně na účty jiných subjektů, kterým tak hradila vzniklé závazky,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně. Celkovou škodu ve výši 5 017 668 korun nyní město Orlová po obžalované vymáhá.

Při svém výslechu se žena k jednání částečně doznala. Řekla ale, že vybrané peníze předala vyděrači. „Jednala jsem pod nátlakem. Žádné peníze jsem nepoužila pro sebe, nikdy jsem neměla žádné movité věci, nejezdila jsem na dovolenou,“ řekla.

Výhrůžné vzkazy si schovala, pak je ale zničila

Vyděrače podle svých slov nezná – kontaktoval ji nejprve po telefonu, poté jí začal nechávat v poštovní schránce výhrůžné vzkazy. „Hrozil, že ublíží mně i mé rodině. Nejdříve jsem to nebrala vážně, později se ale začal nátlak stupňovat,“ řekla.

Výhrůžné vzkazy si podle svých slov nejprve archivovala, poté je ale zničila. Na dotaz soudce, proč se nikdy neobrátila na policii a všechny důkazy zničila, nedokázala odpovědět. „To opravdu nevím, nedokážu si to vysvětlit,“ dodala.

Hlavní líčení bude pokračovat ještě na konci tohoto týdne. „Jednání je naplánováno ještě na pátek a poté podle konkrétního průběhu bude jednání odročeno, nebo naopak vynesen rozsudek,“ uvedl mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Reklama

Výběr článků

Načítám