Hlavní obsah

Strom na Olomoucku zabil dívku, pozůstalí teď vysoudili miliónové odškodné

Hradec Králové

Státní podnik Lesy České republiky má zaplatit milión korun za smrt devítileté dívky, na kterou v roce 2007 na cyklostezce u Hrubé Vody na Olomoucku spadl prohnilý strom. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové, ke kterému podaly žalobu na státní lesy matka a sestra zemřelé. Rozsudek dosud není pravomocný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obě žalobkyně požadovaly u soudu jako náhradu nemajetkové újmy celkem šest miliónů korun. Hradecký krajský soud se případem zabýval již podruhé. Loni v březnu soud rozhodl, že LČR mají zaplatit matce a sestře zemřelé 2,5 miliónu korun. Vrchní soud však verdikt zrušil a případ se vrátil k hradeckému soudu.

U hradeckého soudu se při nynějším projednání žaloby probírala řada dalších důkazů, například lékařská zpráva o zdravotním stavu matky zemřelé dívky. Podle lékařů žena trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Právní zástupkyně LČR letos v květnu před soudem uvedla, že podnik odpovědnost za smrt dívky nenese. Připomněla, že vstup do lesa je na vlastní nebezpečí a že ze samotného vlastnictví lesa nevyplývá povinnost zabezpečit každý ze stromů. Dodala také, že odpovědnost by měla jít za tím, kdo cyklostezku zřídil.

Neštěstí se stalo v létě 2007 na cyklotrase u Hrubé Vody na Olomoucku. Devítiletá dívka zemřela poté, co na ni spadla část kmenu stromu. Podle posudku byl kmen napadený hnilobou a dřevokaznou houbou. Případem se zabývala policie, která však kauzu odložila, protože nezjistila spáchání trestného činu. Pozůstalým soudy již dříve přiznaly jako náhradu škody 830 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám