Hlavní obsah

Unesený zaplatil Švábovu gangu milióny dobrovolně, tvrdí obhájkyně

Právo, Radim Vaculík
Praha

Během dalšího dne hlavního líčení v kauze tzv. Švábova gangu údajných únosců, vyděračů a dvojnásobných vrahů bohatých českých podnikatelů v úterý bez přítomnosti veřejnosti vypovídal první z těch, na koho sedmičlenná skupina políčila.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangu Michaela Švába. Na snímku Michael Šváb

Článek

Tohoto muže, který vydělal desítky miliónů v oblasti internetu, unesl podle obžaloby gang v červenci 2011 ve španělské Valencii. Po několika dnech věznění údajnému šéfovi skupiny a nyní hlavnímu obžalovanému Michaelu Švábovi slíbil převedení celkem dvou miliónů dolarů (cca 40 miliónů korun).

Pak ho odvezli na letiště a na rozdíl od dvou později unesených mužů zdravého propustili. On pak skutečně zhruba tři či čtyři dny po návratu do ČR peníze poslal na Švábem určený účet a svůj únos nikdy nenahlásil.

Dotyčný podnikatel si nepřeje medializaci svého případu a jména, proto požádal, aby jeho výpověď slyšeli jen účastníci jednání. Výslech ale následně zprostředkovala médiím Švábova obhájkyně Jindra Čiháková.

„Poškozený přesvědčil soud, že peníze převedl na účet pana Švába zcela dobrovolně, sám, a i když měl tu možnost mu je neposlat, tak ty peníze do ruské banky poslal,“ uvedla v úterý obhájkyně.

Cítil se prý spokojeně

Na dotaz, zda tak učinil ze strachu o sebe a rodinu, advokátka doplnila, že poškozený připustil prvotní obavy o život.

„První tři čtyři dny měl strach, když byl uzavřený v tom bytě, ale pak tam měl volný průchod, mohl jít sám na toaletu, do sprchy, dostával od Švába jídlo, nosil mu pizzy a piva. No a říkal, že se tam pak cítil docela spokojeně, takhle to vyznělo,“ tvrdila novinářům Švábova advokátka.

Přiznala ale, že poškozený nemohl z bytu odejít a nejspíš se zpočátku o život skutečně bál.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku soudní síň

„Cituji, co doslova řekl: ‚Pokud já mám peníze, tak oni mě potřebují.‘ A když se s nimi ty tři či čtyři dny bavil, tak nabýval pocitu, že se mu nemůže nic stát, a prodlužoval předání peněz,“ uvedla k tomu Čiháková.

Druhým dechem zopakovala klientovu verzi obhajoby, kterou prý poškozený potvrdil, že mu nikdo nijak během únosu a následného věznění neublížil a zacházeli s ním dobře.

Neobrátil se na policii

Soud podle ní řešil i to, že se podnikatel ani po návratu do Česka neobrátil na policii, čímž teoreticky mohl zhatit další plány Švába a spol., které nakonec skončily vraždou jiných dvou obchodníků.

„On sdělil, že by pak musel mít rodinu a rodiče pod ochranou a dozvěděla by se o tom veřejnost. Také odpovídal na to, že převod té velké částky (dvou miliónů dolarů) pro něj neznamenal nějakou újmu, takže proto to nehlásil ani poté, co ty peníze převedl,“ konstatovala Čiháková. Poškozený chtěl prý podle své výpovědi „dodržet slovo a plnit ho“.

Hlavní roli v tom, že se o případu policie dozvěděla až po řadě měsíců, hrály tedy údajně obavy poškozeného o prozrazení jeho totožnosti a zveřejnění příběhu. „Neřekl to proto, aby po něm nešla média,“ podotkla obhájkyně.

Dotyčný podnikatel podle ní připustil, že se neobrátil na policii ani poté, co už detektivové protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Švábův gang pochytali a zveřejnili fotografie i jména jeho členů. Poškozený přitom prý věděl, že milióny poslal na účet vedený přímo na Švábovo jméno. „Nechtěl být medializován,“ tlumočila jeho odůvodnění Čiháková.

Bavili se o ženách

Její klient před několika dny u hlavního líčení tvrdil, že se s uneseným mužem během věznění sblížili a rozuměli si prý ve spoustě věcí, dokonce při propuštění si navzájem podali ruce a na letišti zamávali.

„Ano, rozloučili se a zamávali si. Dokonce i ten poškozený to dnes říkal, že to vypadá bizarní, právě proto nechtěl ani tu veřejnost v soudní síni... (Poškozený) naznačil, že kdyby se potkali za jiných okolností, tak by to bylo fajn. Poškozený potvrdil to, co vypovídal pan Šváb, tedy že se sblížili,“ podotkla advokátka.

O čem se tedy kromě vyjednávání o výkupném, které z původních pěti miliónů dolarů skončilo na dvou, Šváb a jeho oběť bavili?

„Poškozený uvedl, že se bavil o jeho přítelkyni a pan Šváb se bavil taky o jeho přítelkyni, takže se bavili o ženách,“ odvětila advokátka. Unesenému muži podle ní během pár dnů v bytě ve Valencii došlo, že Švábova legenda o tom, jak si je k odstranění poškozeného najal jeho obchodní partner, není pravdivá.

„Říkal, že tomu věřil na začátku, ale pak už ne, pak věděl, že jedná přímo s pachateli,“ reagovala na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám