Hlavní obsah

Nálezce notebooku vydíral majitelku, že smaže důležitá data, pokud nezaplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S nepoctivým nálezcem se setkala 57letá žena z Prahy při návratu ze své dovolené. V letadle zapomněla notebook, a když ho našel 32letý muž, nenapadlo ho nic lepšího, než po ženě požadovat přes dvacet tisíc korun, za jeho vrácení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena v neděli po návratu z dovolené zjistila, že v letadle nechala svůj pracovní notebook. V pondělí se jí ozval nálezce s tím, že jí počítač vrátí po zaplacení 22 tisíc korun. To se ženě zdálo moc a muži vzkázala, že zákonem je stanoveno deset procent nálezného, což v tomto případě byly dva tisíce.

„Muž si ale zřejmě stihl prohlédnout obsah nalezeného notebooku. Ženu totiž upozornil na to, že částka je pro něj nedostačující, a pokud na ní poškozená trvá, tak on vše z příručního počítače vymaže a pak ho prodá za mnohem vyšší částku,“ popsal mluvčí policie Tomáš Hulan.

Počítač byl pro ženu opravdu důležitý, přistoupila proto na požadavky vyděrače. Nepoctivý nálezce si s ní ihned domluvil schůzku na pražském Zličíně, kde se měli za hodinu sejít. Žena toho využila a informovala policisty.

„Ti dvaatřicetiletého muže zadrželi na parkovišti i s notebookem. Následně ho vyšetřovatel obvinil z trestného činu vydírání. Za ten mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ shrnul případ mluvčí policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám