Hlavní obsah

Soud znovu otevřel případ vraha, který předstíral, že je mladistvý

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Vraždu mladé Vietnamky z Chebu z roku 2009 začal v úterý znovu projednávat Krajský soud v Plzni. Loni v červnu si za ni už odpykal čtyřletý trest stánkový prodejce Hieu Nguyen Manh. Nízký trest dostal proto, neboť soudci měli za to, že zločin spáchal jako mladistvý. Jenže teď vyšlo najevo, že mu v době vraždy nebylo 17 let, čemuž odpovídalo datum narození v jeho cestovním pase, ale věkem už byl tehdy dospělý.

Soud s už jednou odsouzeným vrahemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Podnět státnímu zástupci k návrhu na obnovu řízení dali rodiče zavražděné dívky, kteří získali údaje o tom, že pachatel se narodil jindy, než kdy měl napsané v cestovním dokladu. Na základě právní pomoci nám vietnamská policie doložila, že údaje o věku uvedené v pase nesouhlasí a že dotyčný je ve skutečnosti starší,“ sdělil soudce Jan Špeta, který obnovu řízení povolil. Podle něho se tamní policii nepodařilo dopátrat, kdo cestovní pas s pozměněnými údaji vystavil.

„O tom datu narození nic nevím. Bylo uvedeno v mých papírech, které zařizovali rodiče. V ten den jsem slavil i narozeniny,“ prohlásil obžalovaný před soudem.

„Nerozumím tomu,“ reagoval na otázku soudu, jak si vysvětluje, že ve Vietnamu byly zjištěny jiné osobní údaje. K samotnému případu řekl, že ve vzteku nechtěně způsobil smrt. „Ve vězení si pořád vyčítám, co jsem udělal,“ řekl Manh.

Případ se bude projednávat od začátku podle původní obžaloby ze září 2009. Cizinec může dostat přidáno dalších minimálně šest roků, neboť nyní se na něho vztahuje trestní sazba od 10 do 15 let.

„Zkoušela jsem ji budit, hýbat s ní, ale ona na nic vůbec nereagovala. Měla nepřirozeně bledé rty.
svědkyně

Sedmnáctiletou krajanku, se kterou tehdy chodil, uškrtil rukama kvůli podezření z nevěry. Dívku napadl v bytě u příbuzných po vzájemné hádce.

Předstíral, že je opilá  

„Rdousil ji, dokud nepřestala dýchat. Bezvládné tělo pak naložil do taxíku a odvezl nejprve do penziónu a poté, co ho tam obsluha odmítla nechat, odjel s poškozenou do asijské restaurace v Karlových Varech, jejíž majitel zavolal policii a zdravotnickou pomoc,“ řekl v obžalobě státní zástupce Martin Rykl s tím, že přivolaný lékař už jen konstatoval smrt.

Obviněný cizinec pak svého činu litoval, tvrdil, že dívku nechtěl zabít. Dostali se prý spolu do sporu, který postupně vyvrcholil tím, že se nedokázal ovládnout a zaútočil na ni. Poté, co dívka přestala jevit známky života, nechal tělo ležet na posteli a celé jej přikryl dekou.

„Zkoušela jsem ji budit, hýbat s ní, ale ona na nic vůbec nereagovala. Měla nepřirozeně bledé rty. Hieu mi řekl, že vypila hodně piva, ať ji nechám být. Křičela jsem, že musí do nemocnice, a chtěla jsem volat záchranku. Hieu mi řekl, že zavolá raději taxíka, že to bude rychlejší,“ popisovala situaci majitelka bytu.

Příbuzným hrozí postih  

Taxikář Jan Bouda policii řekl, že k vozidlu přišel Vietnamec a na zádech táhl mladou Vietnamku. „Chtěl odvést do penziónu v Písečné ulici. Říkal, že to holka přepískla s pitím a že je jí špatně. U toho penziónu se seběhlo asi osm Vietnamců, pak za mnou přišli s tím, abych s ní jel do nemocnice. Znovu mi ji naložili, a když jsem urazil asi čtyři sta metrů, ten Vietnamec mi řekl, že už to bude dobrý, že paní chce jet domů do Karlových Varů. Tam jsem je vysadil, on ji vzal zase na záda a odešli pryč,“ vypověděl taxikář. Celou dobu měl podle svých slov za to, že dívka je skutečně opilá na mol.

V přípravném řízení stejně jako před soudem byla vyslýchána matka vraha a další jeho příbuzní, kteří museli vědět o jeho skutečném věku. Zda jim teď hrozí nějaký postih, se rozhodne v průběhu dalšího vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám