Hlavní obsah

Byla špičkový komplic, hájí se z vraždy ženy obviněný zloděj

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Nález těla mrtvé ženy, ležící v příkopu podél lesní cesty, otřásl loni počátkem března obyvateli okolí Žďáru nad Sázavou na Vysočině. Ukázalo se, že usmrcená 36letá žena pochází z Vysokého Mýta na Orlickoústecku a nezemřela přirozenou smrtí. Z její vraždy se od pondělí u Krajského soudu v Hradci Králové zpovídá padesátiletý recidivista Pavel Pekár. Hrozí mu až výjimečný trest doživotí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Padesátiletý Pavel Pekár odmítl, že by nesl vinu na vraždě známé.

Článek

Poškozená, matka čtyř dětí, zemřela loni 3. března. Mrtvou, zakrytou textiliemi a větvemi, ji o den později našli u obce Sklené na Žďársku. Pekár, žijící rovněž ve Vysokém Mýtě, v současné době však pobývající za mřížemi, vinu za její smrt odmítl. „Obžaloba je zkreslena a ovlivněna vyšetřovatelem,“ řekl trestnímu senátu hned v úvodu své výpovědi. „Nezavraždil jsem ji, nic o vraždě nevím a nechápu ji,“ dodal.

Styky s poškozenou přiznává. Zatímco v přípravném řízení uváděl, že se jednalo o krátkou známost, založenou zejména na sexu, během hlavního líčení začal tvrdit, že poškozená byla jeho parťačkou při krádežích.

Dvě kapky krve poškozené na mé botě byly z jejího zranění prstu ruky, které jsem jí ošetřoval.
obžalovaný

„Jsem zloděj. Ve třech letech mezi posledními výkony trestu jsem ve třech případech nakradl věci za 80 tisíc. Nikdy jsem ale nekradl sám. Poškozená byla špičkový komplic. Za každých okolností mne uhlídala,“ nechápe Pekár důvod, proč by jí měl ublížit.

Koupil jí pervitin 

Přiznal ale, že v den vraždy jí koupil za 200 korun pervitin a také s ní měl ve vypůjčeném bytě v Chocni pohlavní styk. Pak ji prý jejím autem odvezl zpět do Vysokého Mýta a ona odešla zkusit štěstí do jedné ze zdejších heren. To bylo naposled, co ji údajně viděl.

„Dvě kapky krve poškozené na mé botě byly z jejího zranění prstu ruky, které jsem jí ošetřoval,“ tvrdí. Poté, co se rozešli, měl jít domů se vykoupat, a kolem čtvrté hodiny měl rande se svou přítelkyní.

Motiv pachatelova jednání podle obžaloby vyplývá z jeho poruchy sexuální preference, konkrétně ze sadismu. Poškozenou měl podle obžaloby dusit, tlouct a kopat do hlavy a také ji třikrát bodnout do hrudi nožem s asi deseticentimetrovou čepelí. „Vážně jí poranil hlavu, krk, hrudník a břicho,“ uvádí se v obžalobě. Na závěr jí uvázal kolem krku zelenou textilii a poté elektrický kabel a utáhl. Žena se udusila.

„K tomu kraji, kde byla mrtvá nalezena, nemám žádný vztah. Neznám to tam. Jen někdy v osmnácti jsem tam jezdil na vandry,“ upozornil obžalovaný a vysvětlil, že jeho pachové stopy, které se našly ve voze poškozené, se tam dostaly během jejich společných cest za krádežemi. Pro pachové stopy zajištěné na místě nálezu těla ale vysvětlení neměl. „Nevím. Ale já tam nebyl,“ stál si na svém Pekár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám