Hlavní obsah

Březinu nechtějí v olomoucké věznici, mohl by ovlivňovat svědky

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Půlmiliardový daňový únik, ze kterého se zpovídá lihový boss Radek Březina společně se svým bratrem Tomášem a správcem nemovitostí rodiny Březinů Tomášem Pantlíkem, se po odročení z května opět dostal ke Krajskému soudu v Olomouci. Březina si hned na začátku jednání stěžoval, že se nemůže připravit na soud, protože není v olomoucké věznici. Tam jej ale nechtějí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Při hlavním líčení s Radkem Březinou (na snímku), jeho bratrem Tomášem a správcem nemovitostí rodiny Březinů Tomášem Pantlíkem hlídají obžalované těžkooděnci vězeňské služby.

Článek

Poprvé bez pout se do soudní síně dostavil bratr údajného lihového bosse Tomáš Březina. Ten byl propuštěn z vazební věznice na patnáctimiliónovou kauci, kterou složil otec obou bratrů Vladimír Březina společně s tchánem Tomášem Březinou.

V úvodu pondělního soudu si stěžoval Radek Březina na nedostatečnou a komplikovanou přípravu na jednotlivá hlavní líčení, a to v souvislosti se svým umístěním v ostravské vazební věznici. I z toho důvodu požádal o přestěhování do olomoucké vazební věznice.

„Příprava na výslechy jednotlivých svědků je složitá. Nemohu se kvůli neustálým každodenním přesunům připravit, jak bych potřeboval,“ vysvětloval žádost o stěhování do bližší věznice Radek Březina.

Je pravděpodobné, že pokud se někteří svědkové nedostaví, přijdou na řadu záznamy odposlechů.
soudce

Olomoucká vazební věznice však o stěhování nechce slyšet. Podle předsedy senátu olomouckého krajského soudu Eduarda Ondráška především proto, že „není schopna zajistit, aby Březina nebyl v komunikaci s jinými obžalovanými“ v související trestní kauze daňového úniku za více než tři miliardy korun. „Věznice nemůže zajistit, aby je nemohl ovlivňovat, proto jej v Olomouci nechtějí,“ vysvětlil Ondrášek.

Svědci se omluvili 

Nynější hlavní líčení je podle předsedy senátu Eduarda Ondráška nařízeno na celý týden. I ve druhém dějství soudního kolotoče se však obžalovaní podle Ondráška nedočkají rozsudku. „Omluvilo se několik svědků a předpokládám, že jednotlivé strany budou trvat na jejich předvolání,“ sdělil Právu Ondrášek.

Nejen na svědky se ale zřejmě dostane v průběhu týdne. „Je pravděpodobné, že pokud se někteří svědkové nedostaví, přijdou na řadu záznamy odposlechů,“ prozradil Právu soudce. Po skončení druhého kola hlavních líčení koncem týdne senát kauzu Březinů opět odročí, a to pravděpodobně až na září.

Známý lihový boss stojí před soudem kvůli rozsáhlému daňovému úniku, který měl státu vzniknout při nelegálním obchodování s lihem. Hlava lihové mafie nechala podle obžaloby od roku 2009 do září 2012 navézt a ukrýt v prostoru bývalé mlatevny v Olomouci 163 plastových nádrží o objemu 1000 litrů. Ty obsahovaly 114 126 litrů lihu neznámého původu.

Ukrývali tisíce litrů  

Březina navíc nejméně od konce září 2012 organizoval likvidaci a denaturaci lihu v mlatevně tak, aby se státní orgány nedozvěděly o jeho existenci. Dalšího zatajení a neodvedení daně z lihu se Březina měl dopustit od roku 2005 do prosince 2012, kdy nechal navážet a ukrývat v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku 730 kusů plastových nádrží o objemu 1000 litrů a 1382 kovových sudů o objemu 200 litrů s celkem 989 tisíci litry etanolu.

Ukrývat nezdaněný líh měl podle obžaloby i Tomáš Březina, a to od roku 2007 do září 2012. V jedné z budov průmyslového areálu ve Valašském Meziříčí objevili policisté v uzavřeném zazděném meziprostoru 566 plastových nádrží o objemu 1000 litrů, které obsahovaly 533 tisíc litrů lihu neznámého původu. Státu měl tímto způsobit škodu za 152 miliónů korun.

Bratr Radka spolupracuje 

Tomáš Březina se v souběžně vedeném trestním řízení, u kterého škoda přesahuje tři miliardy korun, rozhodl pro statut spolupracujícího obviněného a policii pomáhá rozkrýt nelegální obchody svého bratra. U soudu již dříve uvedl, že Radek Březina je skutečným vlastníkem asi deseti společností, mimo jiné likérky Drak, distribučního skladu Verdana a hrobické firmy MoráviaChem. Jedná se přitom o jména firem, která se objevila v souvislosti s metanolovou aférou.

Radek Březina se u soudu ke krácení daní doznal, zároveň se snaží chránit svého bratra před hrozícím vysokým trestem. „Přiznávám svůj díl viny, který je největší. Bratr neměl představu, kde je co uskladněno. Smlouvy uzavíral na můj příkaz,“ snažil se přesvědčit soud Radek Březina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám