Hlavní obsah

Proces s exministrem Svobodou a Snopkovou je kvůli nemoci odročen

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Bývalý sociálnědemokratický ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková měli v pondělí stanout před středočeským krajským soudem. Podle státního zastupitelství někdejší členové špičky ČSSD nesou odpovědnost za krach mělnické firmy Liberta v roce 1997, kterou měli společně připravit o podstatnou část majetku.

Článek

Spolu s nimi je obžalován i syn Snopkové, Stanislav Kratochvíl.

Předseda trestního senátu však musel hlavní líčení odročit dříve než začalo, a to na 17. dubna. Snopková se totiž kvůli nemoci z dnešního projednávání omluvila.

Jedná se zřejmě o druhý soudní proces s polistopadovým členem vlády, první stanul před trestním senátem bývalý člen první Klausovy vlády, ministr kultury Jindřich Kabát, který měl v rozporu se zákonem zastavit dva pražské památkové objekty kvůli rozjezdu České lotynky. V listopadu byl však Kabát definitivně obžaloby zproštěn.

Líčení plánováno zatím do 1. dubna

"Hlavní líčení je v tuto chvíli plánové do prvního dubna," konstatoval v pátek soudce Petr Franc s tím, že původně chtěl do čtvrtka vyslechnout obžalované a po nich má svědčit zhruba pět desítek lidí.  

Na dotaz Práva soudce uvedl, že strany navrhují vyslechnout i expremiéra Miloše Zemana, dále i exministry Jaroslava Baštu, Miroslava Grégra. Zatím však neví, jestli je bude předvolávat.

Libertu přivedli ke krachu

Svoboda i Snopková vstoupili do představenstva mělnického podniku, někdejšího výrobce dětských kočárků, v dubnu roku 1996. Krátce poté podle obžaloby zpronevěřili více než pět miliónů korun.

"Dojednali si tehdy úvěr u mělnické pobočky Investiční a Poštovní banky, ale hned druhého dne peníze převedli na účty obchodních společností Omnia a Zora Euro, které obě stoprocentně vlastnili. Peníze pak použili zejména na úhradu dluhů společnosti Omnia," konstatoval žalobce Petr Jirát.

Také další dva skutku definované v obžalobě, poškozování věřitele a zvýhodňování věřitele, souvisí podle žalobce s tím, že Svoboda a Snopková převáděli finance z krachující Liberty na účty své Zora Euro. Dohromady se mělo jednat zhruba o jednadvacet miliónů korun. Některé z transakcí údajně prováděli navíc poté, co byl v prosinci roku 1997 prohlášen na firmu konkurz.

Dokumenty našla policie na půdě

Snopková čelí rovněž podezření z porušení povinností v řízení o konkursu a vyrovnání, její syn je pak obžalovaný pro pomoc k tomuto trestnému činu. Snopková měla před správcem konkursní podstaty ukrývat účetní knihy Liberty a další dokumenty. Zatímco účetní knihy se nikdy nenašly, řadu účetních dokumentů nalezla policie na jaře 1999 na půdě rodinného domku její známé v Praze 6.

Ivo Svoboda zastával funkci ministra financí od července 1998 do července 1999, Barbora Snopková byla jeho poradkyní od července 1998 do března 1999. Policie oba obvinila v průběhu roku 1999, koncem listopadu téhož roku pak byli zatčení a soud rozhodl o uvalení vazby. Ve věznici strávili asi tři měsíce, exministr se psychicky zhroutil.

Řízení o konkurzu Liberty je podle jejího správce Jaroslava Poláka v závěrečné fázi, nepředpokládá však, že by bylo ukončené dříve než za rok. Na jeho výsledek čekají zhruba dvě stovky věřitelů z řad bankovních institucí a podniků. Celkem požadují po zkrachovalé firmě zhruba sto miliónů korun. V konkurzní podstatě však podle informací Práva mnoho nezbylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám