Hlavní obsah

Policie v Praze zadržela trojici podezřelou ze spolupráce s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie zadržela na žádost amerického soudu tři muže podezřelé ze spolupráce s teroristy. Teď jsou ve vazbě. Podle obžaloby v USA chtěli zadržení obchodovat s drogami a prodat zbraně v přepočtu za 160 miliónů korun agentům, kteří se vydávali za kolumbijské teroristy. USA požádaly o jejich vydání, uvedla ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvojici údajných překupníků drog z Pobřeží Slonoviny a muže z Ukrajiny, který nabízel zbraně, zadrželi policisté v pražském hotelu Sheraton.

Za dovoz drog, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky až doživotí.

Pomohla vzájemná smlouva

Akce začala před třemi lety, kdy na muže z Pobřeží slonoviny nasadili Američané dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států.

Za výdělek chtěli naoko od dvojice překupníků koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Muž z Ukrajiny vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Překupníkům měl nabízet samopaly Kalašnikov, granátomety nebo protiletadlové střely.

Úřady odkazují na vzájemnou česko-americkou smlouvu umožňující zatčení a vydání zločinců, o které jeden ze států požádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám