Hlavní obsah

Machinace s pozemky na Ještědu zůstávají bez trestu

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Švehla

Zprošťující verdikt vynesl Krajský soud v Liberci v kauze libereckého exprimátora Jiřího Kittnera (ODS), který byl obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku kvůli údajným machinacím s pozemky a budovami na Ještědu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jiří Kittner (zcela vpravo) u libereckého soudu

Článek

Kromě exprimátora Kittnera soud zprostil obžaloby i jeho bývalého náměstka a předsedu představenstva městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) Pavla Krenka a bývalého člena dozorčí rady a tajemníka SAJ Jiřího Zeronika (oba ODS).

Zproštění obžaloby u bývalého libereckého primátora přednesl už v závěrečném návrhu státní zástupce Miloš Klátik, jelikož se podle něj nepodařilo před soudem prokázat Kittnerovi úmysl. Nepodmíněné tresty požadoval jen pro další dva obžalované.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle závěrů soudního senátu je obžaloba postavena tak, že pokud se nepodařilo prokázat úmysl u jednoho obžalovaných, nemůže to u ostatních být jinak. „Obtížně si lze představit trestnou činnost páchanou skrze zastupitelstvo města. To by se snad musela objevit nějaká organizovaná skupina, ale to bychom byli v demokracii někde jinde,“ prohlásil předseda soudního senátu Petr Neumann, podle kterého se obžaloba neměla dostat vůbec k soudu.

Bude žádat náhradu nákladů na obhajobu

„Je otázka, jestli je to více radost, nebo vztek. Kdo mi ty tři roky vrátí, ale to je asi dneska kolorit dnešní doby. Liberec je v tom trošku napřed, tady už to probíhá delší dobu,“ reagoval na verdikt Kittner, který naznačil, že bude požadovat náhradu stotisícových nákladů na obhajobu.

Podle obžaloby měla trojice způsobit 13miliónovou škodu tím, že v letech 2003 a 2006 nevýhodně směnila lukrativní městský majetek převedený na SAJ za méně výhodné pozemky a nemovitosti pod Ještědem a ve Vesci, které měly sloužit pro konání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. K tomuto účelu ale nakonec využity nebyly.

Kittner se před soudem hájil tím, že nemovitosti v době příprav lyžařského šampionátu bylo nutné získat i za cenu, jakou si určili majitelé pozemků a budov. Připodobnil to ke známému sporu Ludmily Havránkové se státem, který jí po letech bránění výstavby dálnice u Hradce Králové zaplatil tučnou finanční kompenzaci. Podle něj nikdo nemohl předvídat, že se situace vyvine odlišně a získané nemovitosti nebudou pro pořádání libereckého mistrovství potřebné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám