Hlavní obsah

Místostarostu Mariánských Lázní soudí, že jako likvidátor tuneloval podnik

Právo, Rudolf Voleman

U karlovarského okresního soudu stanul v úterý někdejší likvidátor Podniku bytového hospodářství (PBH) v Karlových Varech Petr Horký (ČSSD). Je obžalován z porušování povinností při správě cizího majetku. V současné době zastává funkci zástupce starosty Mariánských Lázní na Chebsku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Petr Horký

Článek

„Obžalovaný uzavřel jako likvidátor PBH v Karlových Varech v roce 2010 smlouvu s poradenskou a konzultační společností,“ uvedla soudkyně Ivana Fořtová. „Částka, za které společnost poskytovala rady a konzultace, se šplhala k částce dvou miliónů korun. Státní zástupce viní obžalovaného, že tímto činem porušil povinnosti při správě cizího majetku,“ pokračovala soudkyně.

Soud má rozhodnout, zda skutečně Horký najmutím poradenské firmy skutečně vyváděl z podniku, který je ve vlastnictví města Karlovy Vary, peníze, či nikoliv. „Zda neměl například využít služeb odboru majetku nebo právního odboru magistrátu města,“ upřesnila Fořtová, která Horkého v úterý vyslechla.

„S obhájcem jsme u soudu obžalobu odmítli,“ uvedl Horký. „Odbor majetku města jsem k poradenství částečně využíval a na sto procent rad právního odboru magistrátu. Firma, kterou jsem najal k poradenství, ale poskytovala služby v oblasti ekonomické a organizační,“ vysvětloval Horký, který nechtěl více případ komentovat. „Líčení bylo odročeno,“ vysvětlil.

Nesrovnalostí bylo více

Podle někdejšího prvního náměstka karlovarského primátora Jiřího Kotka (Alternativa) se u soudu projednává jen střípek špatností, které se v PBH děly. „Ještě jako náměstek jsem Horkého z funkce odvolávala a pak jsme připravili trestní oznámení, protože jsme nedohledali doklady, z kterých by vyplynulo, proč si likvidátor poradenskou firmu najímal,“ uvedl Kotek. „Například za radu k prodeji pozemku za 2600 korun, zaplatil Horký jako likvidátor poradenské firmě částku 200 tisíc korun,“ poukázal Kotek.

U karlovarského okresního soudu bude líčení pokračovat v druhé polovině srpna. Jako svědkové mají být postupně předvoláni například bývalý primátor města Werner Hautpmann (ODS) nebo jeho náměstek Tomáš Hybner (ČSSD). Horkému hrozí vězení na šest měsíců až pět let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám