Hlavní obsah

Zvrhlík v Olomouci útočí na ženy, pokusil se znásilnit i mladistvou

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Olomoučtí kriminalisté pátrají po muži, který v neděli odpoledne a večer napadl v okrajových částech města dvě ženy, zřejmě je chtěl znásilnit. Jedna z nich se jeho útoku ubránila, druhá před ním stačila utéci. Policie o případech informovala v úterý, zároveň požádala veřejnost o pomoc při pátrání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K pokusu o znásilnění mladistvé dívky došlo krátce po 15. hodině na cyklostezce vedoucí k obchodnímu centru (OC) Olomouc City. „Dívka šla pěšky k OC od ulice Křelovská. Útoku se ubránila a ke znásilnění nedošlo,“ řekla Právu policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Kolem 19.10 podle ní násilník opět zaútočil, tentokrát v olomoucké městské části Nedvězí na asfaltové cestě mezi poli, která vede souběžně s rychlostní komunikací R46.

„Osmatřicetiletá žena běžela po cestě a v protisměru potkala muže. Ten jel na  kole zvaném Ukrajina červenooranžové barvy s řídítky mírně do U. Ve chvíli, kdy se míjeli, si muž natahoval přes obličej z krku nějakou černou látku, pravděpodobně šátek. Následně uslyšela ránu, a když se ohlédla, uviděla stejného muže, jak běží směrem k ní. Muž něco vykřikl a žena se před ním dala na útěk a volala o pomoc. Pachatel ženu nedoběhl,“ popsala případ mluvčí.

Muž s výraznými lícními kostmi  

Pachatelem měl být muž štíhlé, atletické postavy, vysoké 180 až 185 centimetrů ve věku od 25 do 30 let. „Měl velmi krátce ostříhané hnědé vlasy a výrazné lícní kosti,“ řekla Štrbáková.

V prvním případě byl podle ní muž oblečený do hnědého trika s krátkým rukávem bez obrázku a tříčtvrtečních kalhot šedobílé barvy maskáčového typu. Triko i kalhoty byly značně seprané a obnošené. Obutý byl do tmavých botasek.

„V druhém případě si žena vybavila jen vícebarevné šortky a tričko nezjištěné barvy. Kolem krku měl tmavou elastickou látku, zřejmě šátek. Na zádech měl batoh hnědočerné barvy, případně černé sluneční brýle,“ poznamenala mluvčí.

Policie prosí o pomoc

Policie podle ní žádá zejména ženy, které se setkaly s podobným chováním neznámého muže a věc neoznámily, aby tak dodatečně učinily. „Zároveň prosíme ty, kteří muže v okolí místa obou útoků viděli nebo mají jakoukoliv informaci vedoucí k jeho vypátrání, aby tyto informace oznámili prostřednictvím linky 158,“ dodala Štrbáková.

Přestože nedošlo k újmě na zdraví obou napadených žen, vyhodnotili podle ní kriminalisté útoky jako závažné a intenzivně pracují na dopadení neznámého útočníka. V případě dopadení mu za zločin znásilnění ve stadiu pokusu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do desíti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám