Hlavní obsah

Jana Nečasová dostala podmínku za zneužití vojenského zpravodajství

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) vinnou v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Dostala roční podmíněný trest s odkladem na čtyři roky a zároveň má zákaz působit ve státní správě.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou odcházejí z výslechu.

Článek

Nečasová nechala podle obžaloby sledovat bývalou manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase Radku. Soud o ní rozhodl trestním příkazem.

Ve stejné kauze soud zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Podle soudu jeho jednání není trestným činem. Soud dále rozhodl, že činy zpravodajců Ondreje Páleníka a Milana Kovandy má řešit ministerstvo vnitra. [celá zpráva]

Žalobci případ vrátí před soud

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár v pondělí odpoledne potvrdil přijetí všech soudních rozhodnutí v kauze. Jde mimo jiné o trestní příkaz, kterým byla Jana Nečasová (dříve Nagyová) uznána vinnou podle podané obžaloby, za což jí soud vyměřil trest.

Jeho výši odmítl Komár upřesnit. Podle informací Práva i České televize dostala roční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let a trest zákazu činnosti, podle něhož by neměla čtyři roky působit ve státní správě.

I přesto je již nyní ovšem jasné, že se skutky Nečasové bude muset zabývat soud v hlavním líčení. Komár totiž Právu sdělil, že státní zastupitelství uložený trest považuje za příliš mírný a podá proti trestnímu příkazu tzv. odpor. „Trest považujeme za neadekvátní závažnosti a okolnostem spáchaného protiprávního jednání,“ uvedl Komár.

Státní zastupitelství podle něho podá zároveň stížnosti proti zastavení stíhání Pohůnka a proti rozhodnutí o postoupení skutků Páleníka a Kovandy ministerstvu obrany. Těmi se bude zabývat Městský soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám