Hlavní obsah

Chovanec vytáhl proti drogám, kvůli pervitinu chce mluvit s vietnamským ministrem

Novinky, bad
Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zavelel k intenzívnějšímu boji proti drogám v České republice. Na páteční tiskové konferenci ke zveřejnění výsledků zesílené aktivity za poslední dva měsíce, řekl že boj s drogovou kriminalitou bude dlouhý, drahý, ale je nutný.

Protidrogové zásahy policieVideo: Policie ČR

 
Článek

„Pro nás není normální, aby na každé už dneska i venkovské diskotéce byla volně k dispozici droga, aby ji mohly mít i naše děti. My jsme se rozhodli ten boj vyhrát, bude to velmi dlouhá cesta, bude velmi drahá, ale je nutné ten boj svést a být úspěšní,” ohlásil válku proti drogám ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Dodal, že kvůli tomu už sešel s bavorským ministrem vnitra, a čekají ho ještě schůzky se saským a především vietnamským protějškem.

S ním chce vyřešit otázku toho, že se na vaření drogy stále více podílejí vietnamští občané. „Chceme se vrátit k diskuzi o tom, aby si vietnamští pachatelé této trestné činnosti odpykávali svoje tresty, které ukládáme v České republice, doma, na svém území. Tato diskuze se zastavila a je potřeba ji obnovit,” nastínil svůj plán Chovanec.

Ten také poděkoval policii za zvýšenou iniciativu a prohlásil, že v aktivním boji proti drogám neustane, naopak přidá na intenzitě.

Foto: Policie ČR

Asijská tržiště s největším výskytem nabídky nelegálních drog

Zajištěno až půl tuny drog

Policie za dva měsíce intenzivnějších manévrů zadržela a obvinila 429 osob, z čehož 108 lidí byli cizinci, ostatní jsou občané ČR. Policisté zkontrolovali celkem 2500 osob a 1500 aut. Tři auta fungovala jako pojízdné varny pervitinu.

„Bylo odhaleno 62 varen a zajištěno 16 kilogramů drogy, což je docela významné množství v rámci ČR,“ podotkl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Dále uvedl, že se policistům podařilo zjistit 63 pěstíren marihuany a zajistit 14 000 kusů rostlin konopí spolu se 43 kilogramy již usušené marihuany. Celkem policie zadržela 322 kilogramů drog, Tuhý ale předpokládá, že celková váha přesáhne půl tuny.

Foto: Novinky

Vývoj zapojení cizinců do drogové kriminality

„My jsme přeorganizovali síly v Policii ČR, v této chvíli pracuje na drogové problematice o 150 policistů více než v loňském roce,” řekl Tuhý a závěrem upozornil, že osmdesát procent záchytů během kontrol mělo spojitost s asijskými tržnicemi.

Bavoři se zaměřují i na prevenci

Před novináře vystoupil také zástupce bavorské policie Reinhard Kugel, který upozornil, že v Bavorsku je boj s drogovou kriminalitou středobodem veškerého policejního dění, protože představuje velký problém, zejména na severovýchodě státu.

„Za účelem boje proti drogám jsme připravili koncepci, která spočívá v obsáhlé kontrole, důsledném šetření a v neposlední řadě i důkladná prevence,” nastínil Kugel. Závěrem poděkoval českým policistům za spolupráci a naoko si posteskl, že čeští policisté umějí mnohem lépe německy než jejich němečtí kolegové česky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám