Hlavní obsah

Squatteři neuspěli s žalobou na policisty kvůli Miladě

Praha

Městský soud v Praze zamítl ve středu žalobu skupiny squatterů na policii týkající se údajně nepřiměřeného zásahu ve squatu Milada v roce 2012. Podle soudu měli počítat s následky, protože byli v objektu, s jehož majitelem nebyli domluvení. Squatteři se na přelomu června a července sešli u výročí vyklizení Milady z roku 2009. Několik z nich policie odvedla, squatteři si stěžovali na bití a hrubé zacházení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vila Milada obsazená squattery. Archivní snímek

Článek

Proti verdiktu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Skupina čtyř squatterů po jednání potvrdila, že po doručení dnešního verdiktu v písemné podobě stížnost podají.

Soudkyně Naděžda Řeháková uvedla, že se provedlo rozsáhlé dokazování včetně videozáznamů z akce pořízených policií i médii. Squatteři podle ní sice chtěli upozornit na to, že se stát nestará o nemovitosti, jak by měl, obsadili ale cizí objekt bez souhlasu vlastníka.

"Připomíná mi to jednání malých dětí," dodala.

Zásah byl podle policie standartní

Neuposlechli prý výzev policie a jejich vyjednávání podle ní "bylo úsměvné". Squatteři, kteří chtějí upozornit na údajné problémy se správou domů, s tím nesouhlasí. Policie podle nich byla hrubá a některé účastníky prý bezdůvodně bila v tzv. uličce hanby.

Zástupci policie před soudem uvedli, že zásah byl standardní a následoval po údajně marném vyjednávání. Tvrdí, že na to mají důkazy, zejména videozáznamy.

Soudkyně verdikt odůvodnila také tím, že postup policie podle ní nebyl nepřiměřený a nelze prokázat, že by v jeho důsledku byli někteří lidé zranění. Bití na policejní služebně prý rovněž nelze dokázat. Zadržení squatteři zranění dokládali fotografiemi a lékařskými zprávami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám