Hlavní obsah

Děcka si teď hlídáme, říká muž z přerovského sídliště, kde měl kněz zneužívat chlapce

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Katolického kněze (63) z Prostějovska obvinili minulý týden policisté ze sexuálního obtěžování dětí. Zadržen byl podle informací Práva v jednom z činžovních domů v blízkosti přerovského vlakového nádraží, kde bydlí hlavně romské rodiny. Obtěžoval údajně pět chlapců, přičemž na případ upozornil jeden z rodičů. Muž je stíhán na svobodě. Soud návrh na vzetí do vazby zamítl.

Foto: Petr Marek, Právo

V tomto domě v Přerově byl údajně chlípný kněz zadržen.

Článek

„Sdělili jsme mu obvinění z trestných činů svádění k pohlavnímu styku a ohrožování výchovy mládeže. Šetřením bylo zjištěno, že v předchozí době zneužil v několika případech osoby mladší patnácti let. V současné době je případ stále v šetření. Vzhledem k okolnostem a věku poškozených však nebudeme více informací sdělovat,“ řekl Právu ve středu krajský policejní mluvčí Josef Bednařík s tím, že muži hrozí až pět let za mřížemi.

Lidé z domu, kde měl být kněz zadržen, o celé kauze nechtěli diskutovat. „Cože? Vůbec nic o tom nevíme. Jen, co bylo v televizi,“ reagovali na dotazy Práva stejně prakticky všichni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A obdobně se vyjadřovali i obyvatelé protějšího domu. Jen jeden z nich byl trochu sdílnější. „Toho kněze zadrželi v baráku támhle naproti,“ ukazoval Právu na již zmíněný činžovní dům.

Kněz má nemocenskou 

„Já jsem to ale neviděl. Pouze jsem to slyšel. Říkali to i lidi z televize, co tady u nás natáčeli. U toho jsem byl. Je to hrůza, co se děje. Motá se tu sice dost cizích, nikdy bych si však nepomyslel, že by se tady něco takového mohlo stát. Od té doby, co jsme se o všem dověděli, si děcka hlídáme,“ řekl ještě Právu muž středního věku.

Překvapeni celou kauzou byli i na olomouckém arcibiskupství. „Od policie ani od nikoho jiného žádnou oficiální informaci o tom, co se stalo, nemáme. Víme to jen od vás, z médií. Je-li to pravda, samozřejmě je to velmi smutné. Víc k tomu v této chvíli nemohu říct. Snad jen to, že momentálně je ten kněz ve stavu nemocných,“ řekl Právu ve středu sekretář olomouckého arcibiskupa Petr Gatnar.

„Ten muž je dlouhodobě nemocný a kněžskou praxi tedy nyní nevykonává. Do Přerova jezdil soukromě. S věřícími tam ve styku nebyl. Jeho počínání, bude-li mu prokázáno, nemělo nic společného s duchovními záležitostmi. Žádné kroky v této věci zatím dělat nebudeme, neboť oficiálně o případu zatím nevíme, a navíc šetření je úplně na začátku,“ řekl Právu mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám