Hlavní obsah

Udělal by to každý, kdo má srdce, řekla učitelka, která zachránila děti ze studny

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Učitelka mateřské školy v Pavlovicích-Bohdalicích Martina Zbytková, která zachránila dvě topící se děti ze studny, ve středu převzala Zlatou medaili Jihomoravského kraje. Drama, při kterém dva šestiletí chlapci spadli do nezajištěné studny za školkou, neskončilo tragicky jen díky její odvaze, kdy se spustila do sedmimetrové hloubky za dětmi a držela je nad vodou až do příchodu pomoci.

Učitelka z mateřské školy byla oceněna za záchranu dětí, které spadly do studnyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle Zbytkové by se stejně jako ona zachoval každý, kdo má srdce. „Myslím, že by to stejně udělal každý, kdo by v té situaci byl. Snad nikdo by se nedokázal dívat na dvě topící se děti. V tu chvíli člověk nepřemýšlí a jedná,“ skromně pronesla při vzpomínce na více než týden starou událost Zbytková.

Vše se seběhlo minulé pondělí poté, co se třída žáčků mateřské školy vrátila z plavání z nedalekého Vyškova. „Děti po plavání bývají unavené, takže už jsme nechtěli jít někam dál, a proto jsme si šli hrát jen za školku. Byli jsme tam asi šest minut, kluci říkali, že si půjdou hrát na schovávanou. To jsem je viděla, jak sedí u studny, byla jsem od nich snad sedm kroků. Pak jsem se otočila a další kluk na mě zavolal, že spadli do studny,“ popsala dramatické chvíle nebojácná pedagožka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Kozelka, Právo

Učitelku Martinu Zbytkovou vyznamenal jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Nejdřív podle svých slov myslela, že se jedná jen o žert, ten se ale rychle změnil ve zlý sen. „Zavolala jsem na ně, ať se drží trubky, zavolala jsem na linku 155, děti jsem poslala pro pomoc a slezla jsem za nimi dolů. Čekání na pomoc bylo nekonečné, nejhorší to bylo, než jsem je uklidnila, protože byli v šoku. Říkala jsem jim, že všechno bude dobré, zjistila jsem, že nohama dosáhnu na oporu, tak jsem si je dala na klín a držela nad vodou,“ zavzpomínala Zbytková na chvíle, které už by nikdy nechtěla zažít.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Zbytková skromně podotkla, že v její situaci by se stejně zachoval každý.

Po záchraně skončila stejně jako děti v nemocnici. Zatímco chlapci byli ale rychle propuštěni, sama se ze šoku a podchlazení vzpamatovávala na nemocničním lůžku několik dní. „Hned po propuštění jsem kluky navštívila, chtěla jsem vidět, jestli jsou opravdu v pořádku. Akorát si trochu záviděli, protože Tomášek letěl vrtulníkem a Ondra jel do nemocnice jen sanitkou. Už jsou naprosto v pohodě, žádné trauma z toho nemají,“ usmívala se.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Děti z hluboké studny zachránila jejich učitelka.

Zlatou medaili předal Zbytkové na zasedání bezpečnostní rady Jihomoravského kraje hejtman Michal Hašek. „Je to výjimečná věc, zachránila dvě děti v mezní situaci, do které se asi nikdo z nás nedostane. Společně s náměstkem Stanislavem Juránkem podáme zastupitelstvu návrh, aby byla za svou statečnost oceněna i Cenou Jihomoravského kraje,“ prohlásil Hašek.

Studna byla podle učitelky i vedení obce vždy zabezpečená. Policisté zatím intenzivně vyšetřují, jak je možné, že v osudný den poklop ze studny zmizel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám