Hlavní obsah

Podnikatel z Náchoda sliboval úrok až 45 procent, uvěřilo mu přes osm set lidí

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Téměř půlmiliardový podvod, který měl na stovkách osob z celé republiky spáchat Alexander Dostál (69) z Náchoda-Bělovsi, se začal ve středu dopoledne projednávat u Krajského soudu v Hradci Králové. Pouhý výčet jmen poškozených a částky, o něž přišli, trvalo státnímu zástupci celou hodinu. Poškozeno mělo být 816 lidí a škoda se vyšplhala na 421,4 miliónu korun. Za to hrozí obžalovanému až 10 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Podnikatel Alexander Dostál u souduVideo: Jiří Bednář

 
Článek

Jak stojí v obžalobě, Dostál vklady buď pouze vyplácel jiným svým klientům, nebo je jako půjčky a investice poskytoval dalším subjektům. Ovšem u nich nebylo možné očekávat dosažení slibovaného zhodnocení, dokonce ani nevracely půjčenou sumu.

„Slibovaný úrok činil ročně 25 až 45 procent. Pod tímto příslibem mu lidé vkládali své peníze. Ale investice, které pan obžalovaný činil, alespoň podle mého názoru, nemohly vynést takový zisk,“ uvedl mimo jiné státní zástupce Radek Soukup novinářům.

Poškozeni byli lidé všech věkových kategorií z Náchodska i jiných částí republiky. Podnikateli svěřili částky od desítek tisíc až po milióny. Dostál naopak půjčil soukromé společnosti 51 miliónů na vybudování linky na výrobu bioetanolu a školicího střediska. Zpět žádné peníze nedostal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Podnikatel Alexander Dostál u hradeckého krajského soud.

Peníze údajně vrátí 

Zpočátku se zdálo, že počet poškozených a výše škody bude ještě vyšší. Celkem měl v průběhu osmi let vylákat více než miliardu od 1700 osob. Podle policie však části klientům škoda nevznikla, případně se k trestnímu stíhání nepřipojili. Dostál se také již v přípravném řízení hájil, že má peníze k dispozici a věřitelům je vyplatí.

„Obžalovaný stále tvrdil, že peníze jsou a budou. Ale je to rok a půl a peníze nejsou,“ upozornil státní zástupce Soukup.

Naopak obhájkyně obžalovaného Markéta Pakandlová odmítla po dohodě s klientem kauzu v této fázi komentovat či se k ní vyjadřovat. Obviněný zatím u soudu nevypovídal, celé dopoledne zabralo čtení obžaloby a jmen poškozených, kteří se k obžalobě skrze šestici zmocněnců připojili. Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám