Hlavní obsah

Soud propustil Pechance, který na diskotéce ubodal Roma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud podmínečně propustil Vlastimila Pechance, který byl v roce 2003 odsouzen za rasově motivovanou vraždu Roma na diskotéce ve Svitavách. Odsouzen byl na 17 let, ve vězení strávil i s vazbou 13 let. Brány pardubické věznice opustil kolem třetí hodiny odpoledne.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Vlastimil Pechanec opustil pardubickou věznici pět hodin po rozhodnutí soudu

Článek

Pechanec opustil pardubickou věznici pět hodin po rozhodnutí soudu. S novináři před branou věznice odmítl hovořit, slíbil, že vydá tiskové prohlášení. Stále se cítí nevinen vraždou Oty Absolona. Odstrčil kameramany a spěšně nastoupil do dodávky, která pro něj přijela ze Svitav.

"Soud mohl jeho žádosti o propuštění vyhovět, protože pan Pechanec splnil veškeré zákonné podmínky. Zkušební doba mu byla stanovena na šest let," řekl soudce Karel Gobernac.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud přihlédl k tomu, že Pechanec si odpykal více než dvě třetiny trestu. Doloženo bylo také jeho nadstandardně dobré chování ve vězení, dostal 35 kázeňských odměn a žádný trest. V pardubické věznici pracoval na pracovišti Oděvy a byl velmi dobře hodnocen. Rovněž má příslib zaměstnání ve svitavské společnosti Svitap a zachoval si dobré vztahy s matkou a bratrem.

Vraždil na diskotéce  

Případ vraždy se začal odvíjet v červenci 2001 na jedné ze svitavských diskoték. Podle rozsudku se Vlastimil Pechanec pokoušel zabránit skupině Romů ve vstupu do sálu. Jeho agresivita postupně stoupala a vyvrcholila tím, že 30letého Otu Absolona dvakrát bodl nožem do břicha. Muž zemřel druhý den v nemocnici. Zbyla po něm těžce nemocná družka, která v roce 2002 zemřela, a dvě malé děti.

Pechanec od začátku vinu popíral. Připustil pouze, že se v minulosti otevřeně hlásil ke skinheadskému hnutí, se kterým se údajně rozešel v roce 1996. Pechancův obhájce během procesu upozorňoval na rozpory ve svědeckých výpovědích. Proti obžalovanému totiž svědčili převážně příbuzní a známí zavražděného.

Před vraždou byl trestán 

Během procesu chodila Pechance podpořit řada jeho příznivců. Musela proti nim zasáhnout justiční stráž i policie. Chtěli tak ukázat nesouhlas s verdiktem.

Už před událostí na svitavské diskotéce měl Pechanec za sebou kriminální minulost; od roku 1996 byl třikrát odsouzen za násilné trestné činy, výtržnictví a podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. V květnu 2001 mu soud uložil trest 14 měsíců vězení za napadení dvou anarchistů na nádraží v České Třebové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám