Hlavní obsah

Za machinace s eurodotacemi dostal šéf úřadu podmínku, jeho podřízený je nevinen

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolání proti podmínečným trestům za machinace s eurodotacemi se vyplatilo pouze Martinu Půlpytlovi, bývalému úředníkovi z Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad, kterého vrchní soud ve středu zprostil obžaloby. Jeho nadřízený Jiří Trnka odchází od soudu s tříletým podmínečným trestem a zákazem činnosti na 10 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel u soudu.

Článek

Vrchní soud rozhodl, že bývalý šéf úřadu ovlivňoval hodnocení při rozhodování o tom, komu dotace připadnou, v páté výzvě Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad v březnu 2009. Při této výzvě bylo rozděleno více než 3,7 miliardy korun. Trnka dostal tříletý podmínečný trest s odkladem na pět let. Zároveň nesmí deset let pracovat v regionálních operačních programech nebo při rozdělování eurodotací.

Hodnocení bylo v rozporu s operačním manuálem a obžalovaný si toho musel být vědom.
předsedkyně senátu odvolacího soudu Jana Kantorová

Trnka podle soudu zasahoval do schvalování a hodnocení projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty vyřadil a zařadil místo nich jiné tak, aby šlo na projekty z Plzeňského a Jihočeského kraje podobné množství peněz, čímž si chtěl zajistit podporu politiků z Plzeňského kraje pro seznam vybraných projektů při finálním schvalování.

„Dospěli jsme k závěru, že na závazná pravidla při hodnocení projektů bylo zcela rezignováno. Hodnocení bylo v rozporu s operačním manuálem a obžalovaný si toho musel být vědom,” uvedla předsedkyně senátu odvolacího soudu Jana Kantorová v odůvodnění svého rozhodnutí. Trnka vědomě obcházel regule při hodnocení dvaceti projektů tak, aby získal větší prostor pro manipulaci s jejich hodnocením.

Půlpytel o vadném systému hodnocení musel vědět

Trnkův podřízený Martin Půlpytel ze své pozice vedoucího odboru musel podle Kantorové vědět o vadném systému hodnocení. Jeho míra zavinění je však minimální a v jeho případě nebylo zjištěno žádné protikorupční jednání.

„Já se k tomu teď nebudu vyjadřovat. Asi by to nebylo úplně lichotivé a mohlo by mě to mrzet. Počkám si, až si v klidu přečtu rozsudek,” nechtěl rozsudek komentovat Trnka.

Po upozornění od policie však ministerstvo pro místní rozvoj peníze na projekty, které Trnka dostal na seznam, neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by nesprávně použito téměř 27 miliónů korun.

Trnka s Půlpytlem byli obžalováni z podobných machinací i v případě druhé a třetí výzvy. Při těchto výzvách mělo být rozděleno 3,2 respektive 3,1 miliardy korun. Oba ale letos v březnu pražský městský soud osvobodil. Zatím však nepravomocně, státní zástupkyně se totiž odvolala. I tento případ bude tedy řešit Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám