Hlavní obsah

Strážník 2,5 roku nedělal nic. Teď za to městskou policii žaluje

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Dva a půl roku seděl strážník Rudolf Sedláček na služebně v Havanské ulici v Praze 7 sám. Nic nedělal a městská policie mu posílala plat a hradila náklady na chod služebny. Strážník, zařazený ve funkci zástupce ředitele městské policie Prahy 7, se ji za to rozhodl zažalovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příběh městského policisty Rudolfa Sedláčka začal jednou personální změnou ve vedení městské policie. Když na jeho obvod v Praze 7 nastoupil nový ředitel Michal Liška, neporozuměli si. Sedláček sloužil takzvané stáže na jiných obvodech, ale pak ho jako zástupce ředitele nebylo kam dát, a tak ho poslali na služebnu nedaleko Letné.

Vše se odehrálo ještě za vedení exředitele Vladimíra Kotrouše, který si od března loňského roku odpykává trest za přijetí úplatku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jen měsíční náklady na fungování služebny činily 10 600 korun.
propuštěný strážník

„Dva a půl roku, konkrétně 422 dnů jsem tam seděl a nic jsem nedělal. Ředitel Liška ze mě udělal třetího zástupce, jenomže pro mě nevytvořil žádnou pracovní náplň. Bylo veřejným tajemstvím, že jsem tam bezprizorní. Dali mě do izolace a platili náklady na provoz služebny, mně plat a ještě příplatek za vedení 6000 korun,“ svěřil se Právu Sedláček.

Školicí středisko

Když Právo letos 12. března uveřejnilo první informace o služebně jednoho muže, snažilo se nové vedení městské policie tuto kocourkovskou situaci vysvětlit a řešit.

„Po přestěhování strážníků do nových prostor v roce 2011 byla na této služebně zřízena kancelář zástupce ředitele Obvodního ředitelství městské policie Praha 7. Od roku 2012 je tam zřízeno ještě školicí středisko pro strážníky z Prahy 7,“ vysvětlovala tehdy existenci služebny mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Obrátil jsem se na ředitele Šustera a ten celou věc půl roku vyšetřoval. Upřímně řečeno, nevím, co na tom tak dlouho vyšetřoval. Nicméně vysvětlení, že tu bylo školicí centrum, není pravdivé. Ve skutečnosti to bylo tak, že mi sem najednou přivezli umělé kytky, obrazy a tabuli, aby tu vznikla taková školicí místnost. Bylo to ovšem v době zastaveného náboru a lidí, kteří by potřebovali školení o bezpečnosti, bylo jako šafránu. Nakonec mě 30. května vystěhovali a služebnu vrátili Praze 7,“ řekl Sedláček, kterému tento měsíc dobíhá výpovědní lhůta.

Sloužil 20 let

Jako třetí zástupce ředitele byl totiž v rámci reorganizace propuštěn. To byla pro muže, který u městské policie slouží dvacet let, už poslední kapka.

„Obrátil jsem se na městské státní zastupitelství a podal trestní oznámení na Městskou policii hl. m. Prahy za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jen měsíční náklady na fungování služebny činily 10 600 korun. Podal jsem ho rovněž na bývalého ředitele městské policie v Praze 7 Michala Lišku, který od sboru už odešel, za útisk,“ vyjmenoval kroky, které podnikl.

Vedení pražské městské policie se k 30. červnu skutečně zbaví problémové služebny jednoho muže, že tím ale vše nekončí, ještě v pondělí netušilo.

„Posledního května byl ukončen provoz služebny v Havanské ulici v Praze 7 na základě rozhodnutí ředitele Šustera a 30. května budeme prostory předávat městské části. O trestním oznámení skutečně zatím nic nevím,“ řekla Právu mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová.

Reklama

Výběr článků

Načítám