Hlavní obsah

Úředníci obžalovaní z machinací s eurodotacemi vinu odmítají

Novinky, bad
Praha

Jiří Trnka a Martin Půlpytel z Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad se odvolali proti podmínečným trestům, které jim za ovlivňování rozdělování eurodotací udělil loni v září pražský městský soud. Oba trvají na své nevinně. Před Vrchním soudem zazněly v pondělí závěrečné návrhy, verdikt padne ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel u soudu

Článek

Obžaloba oba úředníky viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě i poškozování zájmů Evropských společenství.

Podle státní zástupkyně Darji Dunajové, výpovědi svědků při odvolacím řízení nijak nezměnily důkazní situaci. Některé z výpovědí sice označila za neobjektivní nebo nevěrohodné, obžalovaným nicméně navrhla úhrnné podmínečné tresty při spodní hranici trestní sazby, tedy tři roky s odkladem. Navíc by jim zakázala pracovat s dotacemi, a to až na deset let.

Dovedu si přiznat chybu, ale jde o ten případ, kdy je po bitvě každý generál
obžalovaný Jiří Trnka

Podle Jiřího Trnky tehdy žádné metodické pokyny, jak při hodnocení postupovat, ani neměli. Pouze se snažili posunout čerpání eurodotací tak, aby k němu došlo, co nejrychleji. Je však přesvědčený, že své povinnosti nezanedbal.

„Mé postoje se od 15. března 2010 (kdy byl policií obviněn, pozn. red.) nezměnily. Dovedu si přiznat chybu a některé věci bych dnes řešil jinak. Ovšem jde o ten případ, kdy je po bitvě každý generál,“ uvedl Trnka před soudem. „Toto trestní stíhání trvá už čtyři a půl roku, samotná ta délka je dostatečným trestem. Jde o neuvěřitelný zásah do života,“ zakončil svou řeč Trnka.

Podobně se vyjádřil i obhájce Martina Půlpytla. „Funkce externích hodnotitelů za účelem urychlení hodnocení byla zavedena proto, aby bylo včas. Můj klient nemohl ovlivnit vydání interního rozhodnutí, naopak se jím musel řídit,“ řekl Půlpytlův advokát Čermák.

Jedná se již o druhé zasedání Vrchního soudu v tomto případu. Nejprve je pražský městský soud v červenci 2012 osvobodil, proti čemuž se státní zástupkyně odvolala. Vrchní soud pak o rok později nařídil věc znovu prošetřit a Trnka s Půlpytlem pro změnu odcházeli loňské září od soudu s podmínečnými tresty.

Rozdělovaly se skoro čtyři miliardy

Ovlivňování hodnocení při rozhodování o tom, komu dotace připadnou, se mělo dít během páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Pří této výzvě, která byla vyhlášena v březnu 2009, mělo být rozděleno více než 3,7 miliardy korun.

Trnka s Půlpytlem podle státní zástupkyně zasahovali do schvalování a hodnocení projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty měli vyřadit a zařadit místo nich jiné tak, aby šlo na projekty z Plzeňského a Jihočeského kraje srovnatelné množství peněz, čímž prý chtěli zajistit podporu zástupců Plzeňského kraje pro seznam vybraných projektů při konečném schvalování.

Po upozornění od policie však ministerstvo pro místní rozvoj peníze na projekty, které Trnka a Půlpytel dostali na seznam, neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle obžaloby nesprávně použito téměř 27 miliónů korun.

V podobném případě je soud osvobodil

Trnka s Půlpytlem byli obžalováni z podobných machinací i v případě druhé a třetí výzvy. Při těchto výzvách mělo být rozděleno 3,2 respektive 3,1 miliardy korun. Oba ale letos v březnu pražský městský soud osvobodil. Zatím však nepravomocně, státní zástupkyně se totiž odvolala. I tento případ bude tedy řešit Vrchní soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám