Hlavní obsah

Umlátil souseda holýma rukama, soud mu potvrdil 18 let

Právo, pko
Brno

Marně hledal u Nejvyššího soudu (NS) zastání muž, který na jedné z pražských ubytoven holýma rukama umlátil svého souseda a nechal ho bez pomoci umírat v jeho pokoji. Soudy mu za to vyměřily 18 let za mřížemi, násilník se však cítil trestem dotčený a ve svém dovolání požadoval mírnější potrestání. NS však jeho dovolání odmítl.

Článek

V dovolání násilník tvrdil, že vyšetřovatelé shromáždili důkazy jen v jeho neprospěch a o jiné se prý ani nesnažili. Nelíbilo se mu ani to, že jeho obhajobu soud označil za komickou. Senát NS v čele s Jiřím Pácalem ale neměl pro podobné stesky pochopení.

„Z odůvodnění rozhodnutí soudů obou stupňů vyplývá zjevná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením a učiněnými skutkovými zjištěními na straně jedné a právními závěry soudů na straně druhé,“ nenašli žádnou chybu ve verdiktu soudci.

Upadl do kómatu a zemřel

Napadení se odehrálo loni na konci března. Obžalovaný, který jen o několik dní dříve napadl dalšího z ubytovaných, který ho šel upozornit, aby se nechoval nevhodně k jeho družce, se dostal do dalšího konfliktu. Svého souseda násilím vtlačil do jeho pokoje, zabouchl dveře a začal ho mlátit.

„Všechny údery bezprostředně a cíleně směřoval do hlavy. Poté z pokoje poškozeného a z ubytovny odešel, zanechávaje zbitého ležet na zemi,“ stojí ve verdiktu.

Zraněného muže našla ležet až o dvě hodiny později vrátná, která ihned zalarmovala záchranáře. Ti muže převezli na ARO jedné z pražských nemocnic, ovšem navzdory nejmodernější léčebné péči se neprobral z kómatu a o tři měsíce později zemřel na selhání dechu a krevního oběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám