Hlavní obsah

Soud otevřel další Krejčířovu kauzu, obžalovaní vinu odmítají

Právo, ČTK, har
Praha

Nic nevědí a ničím se neprovinili. Tak lze stručně shrnout výpovědi obžalovaných v jedné z posledních neuzavřených kauz uprchlého Radovana Krejčíře, které ve čtvrtek zazněly před Městským soudem v Praze. V případu jde mimo jiné o údajnou snahu podvodně připravit státní podnik Čepro celkem o téměř tři miliardy korun, přípravu vraždy celníka nebo padělání peněz a směnek. Krejčířovi hrozí v případě uznání viny až výjimečný trest vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský městský soud začal projednávat údajnou snahu o vytunelování podniku Čepro. Na snímku obžalovaní Radko Nauš, Jaromír Raida, Martin Pechan, Aleš Zagora, Ivo Hricik, Tomáš Pavlíček, Aleš Kohoutek, Jaroslav Siuda a Jan Kohoutek

Článek

V kauze, kterou soud ve čtvrtek otevřel, čelí s Krejčířem rozsáhlé obžalobě dalších deset lidí. Hlavního líčení se kromě uprchlého podnikatele, který momentálně pobývá v jihoafrické vazbě, neúčastnila rovněž někdejší zaměstnankyně Čepra Ivana Skopcová, jež požádala o jednání v nepřítomnosti.

Po přečtení obžaloby, kterou státní zástupce Jaroslav Dolejší přednášel přes hodinu, se ke slovu dostal právní zástupce Čepra Jaromír Císař. Advokát se za podnik k řízení připojil s nárokem na náhradu škody přes 85 miliónů korun. Jde podle něho o prostředky, které muselo Čepro v souvislosti s údajnou trestnou činností obviněných vynaložit na provedení prověrek, kontrol, auditů a různých právních kroků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krejčíř a někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan podle obžaloby vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava za podnikem Čepro v celkové hodnotě téměř tři miliardy korun.

Policie včas zasáhla

Údajné dluhy pak byly v letech 2003 a 2004 vymáhány soudně. Podnik se o tom ovšem nedozvěděl, protože prý lidé Krejčíře zaplatili Skopcové za to, že soudní obsílky pro Čepro nezaevidovala. Soudy tak nárok firem pravomocně uznaly. K exekuci na Čepro nedošlo jen kvůli zásahu policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva obžalovaní Radko Nauš, Jaromír Raida, Martin Pechan

Do údajného podvodu měli být zapleteni například obžalovaní Radko Nauš a Jaromír Raida, které k soudu přivedla eskorta z vězení, nebo Aleš Kohoutek.

Nauš s Raidou ve čtvrtek odmítli vypovídat. „S tím, co je uvedeno v obžalobě, nesouhlasím. Necítím se vinen účastí na zločinném spolčení,“ uvedl pouze Aleš Kohoutek.

Předsedkyně trestního senátu Hana Hrnčířová pak přečetla výpovědi všech tří mužů z přípravného řízení. Aleš Kohoutek policii řekl, že v té době dlužil nemalý obnos peněz. Navštívili jej prý Nauš a Raida a nabídli mu, že když pro ně odvede práci, která spočívala v zajištění soudních písemností z Čepra, dají mu peníze na splacení dluhu. Několikrát se tak podle svých slov sešel se Skopcovou, kterou přesvědčil, aby mu předávala soudní obsílky. Za odměnu měl Skopcové podle obžaloby zaplatit Kohoutkův bratr Jan celkem milión korun. Jan Kohoutek ve čtvrtek odmítl vypovídat. V přípravném řízení uvedl, že se necítí vinen.

I Nauš a Raida v přípravném řízení stručně řečeno odmítli, že by v kauze měli prsty. „Nic o tom nevím,“ řekl policii Raida.

Celníka prý chtěli zavraždit

Krejčíře viní obžaloba rovněž z toho, že chtěl stát připravit o dvě miliardy korun. Nechal prý ve společnosti Tukový průmysl uložit padělané peníze a hodlal podplatit celníka, aby je nejprve zabavil na úhradu celního dluhu firmy, ale poté s penězi uprchl. Podle spisu měl poté Krejčíř v plánu dotyčného celníka zavraždit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Kohoutek

Přípravy padělaných peněz, stovek miliónů švýcarských franků, se měl účastnit například Tomáš Pavlíček. Ten ve čtvrtek soudu tvrdil, že balíčky peněz kompletoval na žádost Krejčíře jako dárek. Komu byl určený, prý nevěděl. Ve skutečnosti šlo podle jeho slov o papíry s kosočtvercem a přáním k narozeninám, pouze na okrajích balíčků byly umístěny pravé bankovky. „Pomáhal jsem mu zabalit ten dárek,“ popisoval svou roli Pavlíček.

Podíl na trestné činnosti odmítl i někdejší Krejčířův spolupracovník Aleš Zagora. „Nesouhlasím s trestním stíháním, co se týče padělání a co se týče zločinného spolčení,“ prohlásil před soudem.

Místo Sokola Babáková

Krejčíř dosud před českými soudy nastřádal postupně v několika kauzách trest 10,5 roku vězení. V minulosti jej dlouhodobě zastupoval advokát Tomáš Sokol, jeho obhajobu však před startem aktuálního procesu převzaly Karolína Babáková z advokátní kanceláře MSB Legal, jež v některých kauzách zastupuje Ivo Rittiga.

Druhou advokátkou Krejčíře je Petra Lamková, obhájkyně jednoho ze spoluobviněných Rittiga v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám