Hlavní obsah

Za zpackaný porod žádá rodina odškodné 30 miliónů

Právo, Josef Koukal
Praha

Rekordní třicetimiliónové odškodnění za zpackaný porod, při němž před pěti lety málem zemřel novorozenec, a přežil jen s těžkým poškozením, žádá jeho rodina po pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Verdikt může padnout už v pondělí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lůžko ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Ilustrační foto

Článek

Původní osmnáctimiliónovou částku zvýšil právní zástupce rodičů Antonín Tunkl po prostudování nového znaleckého posudku, který dává chlapci smutnou prognózu. Jeho stav už se bude jen zhoršovat.

„Dnes jsem udělal změnu žaloby a požaduji 30 miliónů korun,“ řekl Právu ve středu Tunkl. „Případ je natolik alarmující, že i výše odškodného tomu musí odpovídat,“ podotkl právník.

Vycházel přitom ze znaleckého posudku odborníků Karlovy univerzity, od nichž si Obvodní soud pro Prahu 10 vyžádal vyčíslení bodového ohodnocení bolestného a ztížení společenského uplatnění chlapce.

„Body vycházejí na něco přes tři milióny korun. Podle judikatury Nejvyššího soudu lze tuto částku navýšit až desetinásobně. My chceme tento desetinásobek, protože kdy jindy než v takovém případě ho lze chtít?“ vysvětlil Tunkl.

Zůstal pětiletým miminem 

Stav poškozeného je tristní. Kdyby se malý Vojta narodil jako jiné děti, šel by za rok do školy. Vinou porodníků však přišel na svět skoro udušený a jeho tělesná schránka, o niž nepřetržitě pečují rodiče, předškoláka nepřipomíná ani vzdáleně.

„Má hlavičku hezkého dítěte a tělo umrlce, kosti potažené kůží. Velikost většího kojence,“ poznamenal Tunkl s tím, že zdravotně je na tom Vojta prakticky stejně jako před dvěma lety, kdy ho mohli před jednáním soudu vidět i novináři.

Chlapec je slepý, hluchý, nedokáže se samostatně pohybovat, vyživován je trubičkou zavedenou do žaludku. Je-li chován, dokáže svým způsobem vyjádřit spokojenost. Rodiče se o něj starají prakticky 24 hodin denně.

Že škodu způsobili vinohradští porodníci, soud nepochybuje, čekalo se pouze na vyčíslení nároku a rozsudek by tak mohl padnout už příští pondělí, na kdy je spor odročen.

Porodníka soud zprostil obžaloby

Média v uplynulých letech sledovala zejména osud porodníka Daniela Brandejse, který kvůli nezvládnutému porodu ze srpna 2009 stanul před soudem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Obvodní soud pro Prahu 10 lékaře dvakrát odsoudil k podmíněnému trestu a zákazu činnosti, ten se však dvakrát odvolal a Městský soud v Praze rozsudky pokaždé zrušil. Napotřetí loni soudce Ondřej Lázna Brandejse obžaloby zprostil, když uznal, že vinu nelze jednoznačně přisoudit pouze jedinému zdravotníkovi.

Už to, že porod vedl nezkušený, tehdy 29letý lékař bez atestace, který se, když nastaly komplikace, nedokázal včas dovolat pomoci zkušenějších kolegů, svědčilo podle soudu o selhání celého oddělení. A jak Lázna poznamenal, podobných případů z vinohradské nemocnice se u zdejšího soudu objevilo víc.

I přes osvobozující rozsudek se Česká lékařská komora rozhodla Brandejse potrestat pokutou tři tisíce korun, jeho zkušenější kolegyni, která na něj měla dohlížet a která také porod dokončila, uložila pokutu 12 tisíc. Oba se proti pokutě odvolali. Správní řízení nyní běží u Krajského soudu v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám