Hlavní obsah

Lihový boss Březina nabízel dozorci úplatek 15 tisíc, dostal podmínku

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

Za pokus o podplácení dozorce ostravské věznice potvrdil ve středu ostravský krajský soud podmíněný trest šéfovi lihové mafie Radku Březinovi. Loni v dubnu nabízel 15 tisíc korun vrchnímu dozorci ostravské vazební věznice za to, že mu bude povolena návštěva, kterou mu předtím ředitel zamítl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radek Březina u ostravského soudu, který projednával jeho pokus o uplacení dozorce.

Článek

Odvolací soud tak potvrdil předchozí verdikt ostravského okresního soudu a zamítl odvolání Březiny, který podplácení popíral. Muž ovšem nadále zůstává ve vazbě, za machinace s lihem.

Incident se ve vazební věznici, kde se Březina už déle než rok nachází kvůli nelegálním obchodům s lihem, odehrál loni 16. dubna. Když mu dozorce řekl, že jeho žádost byla zamítnuta, Březina měl prohlásit, že mu na návštěvě velmi záleží, a pokud bude schválena, je ochoten vyplatit 15 tisíc korun. „Dozorce na to reagoval tak, že něco takového už nechce slyšet. Poté, co ho odvedl do cely, to nahlásil vedoucímu výkonu vazby,“ tvrdí obžaloba.

Prý šlo o nedorozumění  

Radek Březina byl za pokus o podplácení nejprve osvobozen pro nedostatek důkazů, případ se ale vrátil zpátky k Okresnímu soudu v Ostravě, který mu následně před několika měsíci vyměřil podmínku. Proti verdiktu se ale odvolal, protože tvrdí, že se ničeho nedopustil a že šlo pouze o nedorozumění.

V případu lihové mafie policisté při akci na Moravě obvinili 15 lidí, několik z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Radek Březina čelí kromě toho i podezření, že další úplatky nabízel z vazby a snažil se ovlivňovat svědky. Prý chtěl podplatit také žalobce a soudce. Hrozí mu až 16 let.

Radek Březina figuruje i v případu, kdy policie našla v průmyslovém areálu v centru Zlína množství zbraní a výbušnin. Policie věc vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám