Hlavní obsah

Pokus o vraždu policisty soud překvalifikoval, odsouzenému zmírnil trest

Novinky, bad
Praha

Janu Frančíkovi (35), který loni v létě narazil autem při silniční kontrole policistu na svodidla a byl v dubnu odsouzen na 13 let za pokus o vraždu, zmírnil v úterý Vrchní soud v Praze trest na osm let. Soud překvalifikoval čin na násilí na úřední osobě, protože Frančíkovi neprokázal záměr policistu zabít.

Článek

Předseda soudního senátu Martin Zelenka uvedl, že přímý důkaz chybí a sám obžalovaný úmysl popřel a nikdy nepřipustil.

„Je třeba vědět, že to byla snaha ujet kontrole, nikoliv snaha policistu usmrtit. Jednalo se přitom o zkratkovité situační jednání v krátkém časovém úseku. Nicméně je evidentní, že obžalovaný působil proti úřední osobě a užil přitom zbraně. Automobil je v takových případech považován za zbraň. Navíc mu způsobil těžkou újmu na zdraví,” odůvodňoval rozsudek Zelenka.

K úhrnnému trestu přistoupil soud proto, že se jednalo o tři trestné činy. Již zmiňované násilí proti úřední osobě, dále řízení pod vlivem návykové látky a v neposlední řadě i maření úředního rozhodnutí, protože Frančík měl v době činu zákaz řízení motorových vozidel.

Policistu nechtěl zabít

Frančík se odvolal vůči rozsudku Krajského soudu v Českých Budějovicích, který ho v dubnu letošního roku poslal na 13 let za mříže. Neměl prý v úmyslu policistu zabít.

„Neztotožňuji se s právní kvalifikací, že se jedná o závažný trestný čin vraždy ve stadiu pokusu. Jsem přesvědčen, že nedošlo k subjektivní stránce pokusu o vraždu,” uvedl v odvolání Frančíkův advokát.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová připustila, že obžalovaný se skutku dopustil a neměl v úmyslu policistu zabít, ale z místa ujet. Pozastavila se pouze nad rozhodnutím Krajského soudu, který ho poslal do věznice s dozorem.

„Když už ho soud uznal vinným a dal mu takovýto přísný trest, měl ho zařadit do věznice s ostrahou,” podotkla Prskavcová a navrhla odvolání zamítnout.

Policistu narazil autem na svodidla

Frančíka kontrolovali policisté loni v létě u Kojčic poblíž Pelhřimova. Muž se sice podrobil testu na alkohol, při kterém nadýchal přes dvě promile alkoholu, ale pak mu došlo, že má vystavený zákaz řízení a se snažil ujet. Na výzvy policistů nereagoval a začal couvat.

Cestou srazil otevřenými předními dveřmi kontrolujícího policistu Petra Gottwalda (39), který mu částečně vpadl do auta, chytil se volantu a snažil se Frančíka přimět k zastavení.

Ten naopak zařadil a na plný plyn se rozjel dopředu, přičemž policistu s sebou táhl po silnici. Přitom na něj křičel, ať se pustí, jinak ho „setřese a zbaví se ho“. Po několika metrech narazil bokem do svodidel a ujel. Policista, který se při nárazu pustil, skončil se zlomeným žebrem, roztrženými játry a silným vnitřním krvácením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám