Hlavní obsah

Takhle ho umlátil kamenem do hlavy, předváděl soudu vkleče člen Švábova gangu

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Jeden z členů tzv. Švábova gangu únosců, vyděračů a vrahů bohatých podnikatelů v úterý podrobně popsal první z brutálních vražd, které se v listopadu 2011 osobně zúčastnil, ale prý jen kopal hrob.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolupracující obviněný Daniel Dimitrov

Článek

Daniel Dimitrov, kterého státní zástupce označil v obžalobě za spolupracujícího obviněného, se rozvyprávěl do úplných detailů o celé události, která se odehrála nedaleko Dubaje ve Spojených arabských emirátech.

Dokonce přímo v jednací síni vkleče předváděl, jak jiný obžalovaný, Petr Klement, podle jeho slov doslova umlátil kamenem do hlavy poškozeného. Dimitrov přitom tvrdil, že prvotní domluva nezněla tak, že by únos muže měl skončit jeho smrtí.

Když jsem viděl ty lopaty, tak jsem se ptal, co se děje. Otočil jsem se a viděl poškozeného sedět na zemi.
obžalovaný Dimitrov

„Původně to mělo být tak, že tam pana XY vyhodíme, necháme ho tam a odjedeme zpět. On neuměl anglicky, tak jsme mu měli vzít doklady...,“ popisoval Dimitrov, kterému stejně jako dalším čtyřem mužům hrozí až doživotí.

Za spolupráci nižší trest 

Jako spolupracující obviněný má ale šanci na nižší trest, pokud se ke všemu přizná, rozkryje role členů gangu a skutky podrobně popíše, což se v úterý snažil učinit.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Klement

Proto nejprve popsal, jak poškozeného muže vyzvedl v listopadu 2011 na letišti a odvezl do apartmánu, kde ho další členové skupiny přepadli, spoutali a nasadili mu přelepené brýle. Dostali z něj následně jak kreditní karty s PIN kódy, tak i čísla účtů a hesla k internetovému bankovnictví.

V osudný den pak poškozeného opili, posadili do auta a jeli asi 75 minut od Dubaje, kde měli vyhlédnuté místo. Jenže tam se situace změnila. Obžalovaný Libor Skopalík vytáhl podle Dimitrova z kufru dvě lopaty.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Libor Skopalík

„Když jsem viděl ty lopaty, tak jsem se ptal, co se děje. Otočil jsem se a viděl poškozeného sedět na zemi a za ním (rovněž obžalovaného – pozn. red.) Petra Klementa, jak drží potravinářskou fólii na jeho obličeji a dusí ho,“ popsal Dimitrov.

Od Skopalíka pak dostal za úkol vykopat jámu. Začali spolu tedy ve dvou kopat, ale náhle prý uslyšel zvláštní zvuk a otočil se. V tu chvíli stál u prohlubně.

Ptal jsem se pak Libora, proč to udělali, a on mi řekl, ať držím hubu, ať se o tom nebavím.
spolupracující obviněný

„Viděl jsem, jak poškozený leží, Petr Klement mu klečí na zádech a mlátí ho kamenem do hlavy,“ vrátil se Dimitrov k samotné vraždě. Ukazoval přitom soudu velikost použitého kamene, kterou předseda soudního senátu Tomáš Durdík odhadl na zhruba 30 cm.

„Ten kámen držel (Klement – pozn. red.) oběma rukama a viděl jsem, jak se napřáhl,“ popsal brutální čin Dimitrov. Načež si sám v jednací síni klekl a názorně ukazoval způsob vraždy: klečel a oběma rukama shora dolů předváděl mlácení kamenem.

Jako úder do skořápky

Viděl prý sice jen jeden úder a po něm se otočil pryč, pak ale slyšel další rány. „Znělo to asi, jako když udeříte kamenem do nějaké skořápky,“ přiblížil hrůzné okamžiky Dimitrov. „Když jsem to viděl, tak jsem se ptal, proč to dělají,“ tvrdil soudci obžalovaný. Pak ale přiznal, že poškozenému nijak nepomohl a jeho usmrcení nijak nekomentoval. On sám překvapen byl, Skopalík jako druhý kopáč podle něj nikoli.

Pak prý tělo zavražděného vzali za ruce a za nohy, hodili do připravené jámy v písku a všichni tři ho zahrabávali – Dimitrov a Skopalík lopatami, Klement rukama. Všechno mohlo do příjezdu řidiče Přeučila trvat asi 15 minut.

„Ptal jsem se pak Libora, proč to udělali, a on mi řekl, ať držím hubu, ať se o tom nebavím,“ doplnil Dimitrov.

Údajný šéf skupiny Michael Šváb se celé akce osobně neúčastnil, podle žalobce ji ale naplánoval a poškozeného podnikatele jako svého známého z jachtingu do Dubaje vylákal pod záminkou uzavření smlouvy na nějaký stavební projekt na Slovensku.

Právě Švábovi Dimitrov podle svých slov poslal e-mailem čísla účtů poškozeného, hesla k nim a komunikoval s ním i v době, kdy už gang držel podnikatele v dubajském apartmánu. „Michal nechtěl, aby mu bylo nějak ublíženo,“ bránil údajnou hlavu gangu Dimitrov.

Reklama

Související články

Můj kamarád Šváb mě unesl a donutil platit

„Měl jsem pocit, jako by se to na mně naučil a vyzkoušel si, že to funguje, tak proč by to dělal jinak? Dělal to pak úplně stejně na jiných.“ Tento až mrazivý...

Výběr článků

Načítám