Hlavní obsah

Učitelce, která zachránila děti ze studny, nehrozí trestní stíhání

Právo, Petr Kozelka

Nebojácně se vrhla pro dvě děti do sedmimetrové studny a zachránila je před utonutím. Mezi místními v Bohdalicích-Pavlovicích je devětatřicetiletá učitelka hrdinkou. Objevily se i názory, že za celou událost může právě ona, protože děti neuhlídala. Podle vyšetřovatelů ale učitelce aktuálně žádné trestní stíhání nehrozí, neboť měla děti pod kontrolou, a jakmile oba chlapci zmizeli, zorganizovala jejich záchranu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hluboká studna, do které spadly dvě děti

Článek

„Na základě doposud zjištěných důkazů zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla dopustit trestného činu,“ potvrdila Právu mluvčí policie Iva Šebková.

„Děti i učitelé stojí za ní. Když kluci spadli do studny, perfektně zorganizovala záchranu. Ta studna tam byla dvacet let a nikdy se nic nestalo. Osobně jsem mluvila s rodiči chlapců a všechno jsem jim vysvětlila. Paní učitelka je stále v nemocnici, když ji hasiči vytáhli a všechno to na ni dopadlo, úplně se zhroutila,“ řekla ředitelka místní školy a školky Karin Šulcová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Učitelka je stále ve vyškovské nemocnici. První den strávila na jednotce intenzivní péče interního oddělení, v úterý už byla přeložena na normální pokoj. „Čekají ji ještě kontrolní vyšetření, a pokud vše dopadne dobře, mohla by být ve středu propuštěna do domácího léčení. Rozhodně odmítá jakékoli návštěvy,“ vzkázala Právu ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Záchranáři u studny na zahradě školky

Ihned po záchraně se rozjelo policejní vyšetřování. Kriminalisté celý případ vedou jako obecné ohrožení s trestní sazbou až osm let. „Jsme úplně na začátku vyšetřování, základní otázkou, na kterou musíme odpovědět, je to, proč nebyla studna řádně zajištěna,“ řekla Šebková.

Zmizel celý betonový poklop

Podle starosty Jana Hreža kontrolují pracovníci obce studnu takřka každý den. „Bereme z ní vodu na zalévání, ale není to tak, že by každý den někdo poklop odklopil. Ze studny je normálně vyvedené potrubí. Ale když se zalévá, tak naši lidi chodí kolem. Naposledy jsme zalévali ve čtvrtek, podle mě to někdo ukradl o víkendu, kdy je tady klid,“ konstatoval starosta. Domnívá se, že krádež by mohli mít na svědomí zloději kovu s tím, že odcizili kovovou konstrukci držící betonové poklopy.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Studna, do níž se děti spadly

Podle policistů se ale tyto informace nepotvrdily. „Bylo zjištěno, že nikdo žádné železo neodcizil, naopak zmizela celá betonová část poklopu. Nebyla nalezena nikde poblíž, nebyla ani ve studni, ze které hasiči vyčerpali vodu,“ upozornila Šebková.

Hasiči studnu zajistili jinými poklopy.

Dva šestiletí chlapci spadli do studny poté, co si se svou třídou hráli za místní školou a školkou. Učitelka za nimi slezla po vodovodní trubce a držela je nad hladinou, dokud nepřišla pomoc. Jeden z hochů vylezl po žebříku, který spustili do studny zaměstnanci obce, druhý s ní strávil zhruba 15 minut v ledové vodě, než je vytáhli hasiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám