Hlavní obsah

Vnuk kvůli penězům brutálně ubodal dědu, soud mu potvrdil 24 let

– Brno
Právo, pko

Touha po penězích dohnala teprve 22letého Martina Krale z Prahy k nepochopitelnému činu. Finance se totiž rozhodl obstarat vraždou vlastního dědy, o němž se domníval, že má v bytě peníze a věci za milión korun. Při svém řádění nejprve ubodal svého dědečka a poté napadl i jeho družku a jejich podnájemníka. Justice ho za to potrestala 24 lety vězení, které mu potvrdil i Nejvyšší soud (NS), ke kterému Kral podal dovolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vnuk se před soudem hájil tím, že neměl peníze, musel přespávat na ulici a doufal, že díky kořisti si bude moci v Praze pronajmout vlastní byt. V dovolání pak namítal, že dědovu družku nechtěl usmrtit a útoku zanechal sám.

Mladík zavraždil svého dědu kvůli penězům. U soudu se doznalVideo: Novinky

„Protože skutkové a procesní námitky, na nichž založil obviněný své tvrzení o nesprávnosti právního posouzení skutku, nenaplňují jím deklarovaný dovolací důvod, dospěl NS k závěru, že nastal důvod k odmítnutí dovolání,“ vysvětlil verdikt předseda senátu Ivo Kouřil.

Dědu odtáhl do sklepa

Hrůzná scéna se odehrála v jednom z pražských paneláků v polovině listopadu 2012. Vnuk večer zazvonil na dědu s tím, že mu jde vrátit půjčené peníze. Když děda sjel výtahem ke dveřím od domu, Kral mu nastříkal do obličeje slzný plyn a nožem s šestnácticentimetrovou čepelí ho začal zběsile bodat. Nejméně ve dvou případech čepelí v ráně ještě otáčel. Děda na místě zemřel, Kral ho poté odtáhl do sklepa, vysvlékl mu kalhoty a těmi utřel krvavé cákance u dveří.

Poté mrtvého prošacoval, vzal mu klíče a vydal se k němu do bytu. Tam se s nožem v ruce vrhl na dědovu družku, té se ovšem podařilo vyrazit mu z ruky smrtící zbraň. Ani to ho ale nezastavilo, dál útočil střepem ze zrcadla, které se při boji rozbilo, a nakonec se pokusil ženu zardousit. Napadené v poslední chvíli přispěchal na pomoc její podnájemník, který násilníka odlákal. Ženu se naštěstí přivolaným záchranářům podařilo zachránit, dodnes se však potýká s následky posttraumatické stresové poruchy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám