Hlavní obsah

Češi v cizině loni víc umírali a stávali se oběťmi zločinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V zahraničí loni zemřelo 396 Čechů, což je o 11 víc než v roce 2012. Vyplývá to ze statistiky ministerstva zahraničí, kterou ve čtvrtek představilo na tiskové konferenci k začátku turistické sezóny. V loňském roce také přibylo českých obětí trestných činů v cizině. Méně Čechů naopak za hranicemi bouralo a skončilo za mřížemi.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli počet českých občanů, kteří během cesty do ciziny zemřeli, meziročně stoupl, je podle statistik ministerstva nižší než před rokem 2012, kdy se opakovaně držel nad 400 mrtvými za rok.

Druhý rok po sobě navíc kleslo množství hospitalizovaných Čechů v cizině – loni jich bylo 329, předloni 364 a v roce 2011 celkem 419. Stabilně se také snižuje počet dopravních nehod Čechů za hranicemi a množství osob, které tam skončily ve vazbě nebo si odpykávají trest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České konzulární úřady loni pomáhaly při řešení 263 dopravních nehod, zatímco o rok dříve jich bylo o 34 více. Za mřížemi v roce 2013 skončilo 978 Čechů, rok předtím 1007. V cizině naopak v posledních letech přibývá obětí trestných činů z řad Čechů. Loni tuto nepříjemnou zkušenost zakusilo 1410 lidí, zatímco předloni 1115, v roce 2011 jich bylo 1040.

Reklama

Výběr článků

Načítám