Hlavní obsah

Bankovní úřednice vysávaly konta nic netušících lidí

Právo, zaš
Sokolov

Zaměstnankyně jedné z bank v Sokolově obraly její klienty o statisíce korun. Znalost systému a přístup k databázi jim umožnily jednat pod identitou nic netušících lidí. Podvodnicím teď hrozí až osmileté vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Obviněné ženy poškodily a způsobily vážnou újmu na právech dvanácti osob, protože v průběhu uvedené doby je zavázaly jako dlužníky do smluvních vztahů s bankou,“ uvedla ve středu policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Podvodů se ženy ve věku 26 a 34 let dopustily mezi lety 2011 a 2012. Zatímco mladší z dvojice si přišla na více než milión korun, její starší kolegyně klienty obrala zhruba o 570 tisíc. Peníze použily pro svoji potřebu nebo na uhrazení svých závazků.

Způsobenou škodu postupně splácejí

V devíti případech ženy podvedeným osobám zřídily běžné podnikatelské účty. „Na základě příkazů k úhradě na nich měly neoprávněně provést téměř osmdesát transakcí,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Další peníze vysály díky zřízení účtů ke kreditním kartám a spotřebitelským úvěrům. Vybíraly i peníze z bankomatu kartou, kterou převzaly na jméno nic netušící poškozené.

Mladší obviněná navíc v jednom případě z účtu poškozeného na základě padělaných příkazů k úhradě odčerpala 390 tisíc. Také uvedla v omyl 26letou klientku banky, která chtěla na pobočce banky učinit mimořádný vklad ke své pojistné smlouvě. „Vklad měla učinit na účet na své jméno,“ upřesnila Krejčí.

Obě ženy už mají na krku obvinění ze zločinu podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu poškození cizích práv. Shodně jim hrozí osmileté vězení. Způsobenou škodu už podvodnice začaly postupně splácet. Mladší ženě ještě zbývá zaplatit více než šest set tisíc, starší ženě jen čtyřicet tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám