Hlavní obsah

Z opavského muzea zmizela vzácná mince

Právo, Aleš Honus
Opava

Po vzácné, více než 500 let staré historické minci pátrají už více než dva měsíce ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Od konce května na případu pracuje i kriminálka. Stříbrná mince nevyčíslitelné historické hodnoty se ztratila už na konci března, muzeum ale ztrátu nahlásilo až o dva měsíce později.

Foto: Archiv Práva

Guldiner vratislavského biskupa Jana V. Thurza

Článek

Zda byla ukradena, nebo se jen někam zakutálela, zatím není jasné. Není vyloučeno, že by se mohla objevit na černém trhu.

Kriminalisté se zmizením mince zabývají od konce května, kdy obdrželi ze strany muzea trestní oznámení.

„Jedná se o stříbrnou minci, která byla vydána roku 1508 a má název Guldiner vratislavského biskupa Jana V. Thurza. Zapůjčena byla Slezskému zemskému muzeu Opava z olomouckého Arcibiskupství v měsíci září loňského roku za účelem konání výstavy, která v Opavě probíhala do 23. března letošního roku,“ řekl mluvčí opavské policie René Černohorský.

Podal jsem trestní oznámení
Antonín Šimčík, ředitel muzea

Na to, že mince chybí, se přišlo ve chvíli, kdy se měla mince vrátit zpátky do Olomouce.

„Mince byla naposledy fyzicky viděna v pozdních odpoledních hodinách 26. března na stole v kanceláři jednoho z pracovníků Slezského zemského muzea. Od té doby není historický předmět k nalezení, jeho výskyt není znám a rovněž není zcela zřejmé, zda došlo k odcizení, ke ztrátě či k jiné blíže nespecifikované záležitosti,“ dodal mluvčí.

Muzeum se nechce vyjadřovat

Policie v těchto dnech vyslýchá všechny zaměstnance muzea, kteří mohli přijít s mincí do styku, a čeká na vyjádření ohledně výše způsobené škody.

Vedení muzea se nechce k celé záležitosti vyjadřovat. „Podal jsem trestní oznámení a v těchto dnech probíhá šetření ze strany policie. To je bohužel všechno, co vám k tomu mohu říci,“ řekl ředitel muzea Antonín Šimčík s tím, že svým vyjádřením nechce narušit průběh vyšetřování.

Podobně skoupý na slovo byl i náměstek ředitele Jiří Šíl. „Dohodli jsme se s ředitelem, že celou záležitost nebudeme komentovat,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám