Hlavní obsah

Cvičené lachtany na Karvinsku převáželi bez vody, jeden ve vedru uhynul

Právo, hon
Aktualizováno

Hasiči v pondělí odpoledne zasahovali při záchraně lachtanů na Karvinsku. Zvířata přepravoval cirkus z Frenštátu do Karviné v prázdných vodních nádržích. Jeden z lachtanů byl při příjezdu hasičů už mrtvý, druhého se podařilo zachránit vodou z cisterny. Událost vyšetřuje policie.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Druhého lachtana se podařilo zachránit díky vodě z hasičské cisterny.

Článek

O dvou trpících samcích starých osm až devět let se hasiči dozvěděli na základě telefonátu z tísňové linky o půl páté odpoledne.

„Nejmenovaný cirkus obě cvičená zvířata převážel v prázdných vodních nádržích vozidlového návěsu, údajně měl zakázáno používat při jejich přepravě vodu,“ uvedl mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hasiči poskytli majitelům cirkusu vodu z cisternové automobilové stříkačky na ochlazení a záchranu lachtanů. „V té době venkovní teplota přesahovala 30 stupňů Celsia. Jeden ze samců už byl při příjezdu hasičů mrtvý, druhému ale ochlazení a napuštění nádrže na zhruba pět tisíc litrů vody rozhodně pomohlo. Hasiči pak předali událost Policii ČR a odjeli na základnu,“ dodal mluvčí.

Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun.

„Lachtan byl převezen do Státního veterinárního ústavu v Olomouci k pitvě. Zahájili jsme úkony trestního řízení nedbalostního přečinu zanedbání péče o zvíře. Viník může být potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, zákazem činnosti nebo propadnutím věci,“ uvedla mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám